Tisícovka vín soupeří o pět korunek

ČT 1, 12.8.2008

Moderátor

Více než 1 000 vzorků vín hodnotí v těchto dnech špičkoví čeští odborníci na zámku ve Valticích. Ty se staly dějištěm největší tuzemské vinařské soutěže Malé encyklopedie českých a moravských vín. Vítězové budou automaticky nominování do prestižního Salonu vín. Navíc můžou své produkty představit na některé z mnoha plánovaných degustací.

Autor

Na jedné straně 24 degustátorů a 6 dní, na druhé 1 042 vzorků ze 129 vinařství. Jenom několik nejlepších si ale bude moct v Malé encyklopedii českých a moravských vín odnést nejvyšší ocenění - 5 korunek.

Branko Černý, organizátor soutěže:

Celkem udělíme 18 5korunkových ocenění a myslím si, že těch 5 korunek znamená opravdu naprosto špičkové výjimečné víno.

Autor

Sami degustátoři jsou se vzorky zatím vesměs spokojeni.

Libor Nazarčuk, sommelier, mistr republiky:

Jsou tam vynikající vína, výborná vína, lepší vína, některá vína jsou průměrná, ale myslím, že převažují ta lepší a výborná.

Autor

Čím je tato soutěž jedinečná je zapojení počítačů. Degustátoři už tak nemusí bodové hodnocení vín sčítat ručně na papíře, jednoduše čísla zadávají do formuláře vytvořeného přímo na míru.

Ivo Dvořák, sommelier, mistr světa:

Ta práce se zrychluje a hlavně se nedělají chyby, které se běžně dělají při sčítání bodů. Je to naprosto přesné.

Autor

Vzorky do soutěže dodávají jak naši největší producenti, tak v celku neznámí malovinaři. Oceněná vína, a bude jich více než 300, automaticky postoupí do boje o umístění v Salonu vín ČR. Ten každý rok shromažďuje stovku našich nejlepších vín. Zároveň vyjde knižně i na internetu samotná encyklopedie.

Jiří Hort,degustátor a vinař, Dobšice:

Každý výrobce sem dal to, co považoval za správné a to nejlepší. Myslím si, že perfektně se zvedla úroveň červených vín.

Autor

Všechna oceněná vína se poprvé představí na velkém podzimním koštu 1. listopadu v Praze. Do té doby zůstanou výsledky soutěže tajné.


Autor: Barbora Telferová

Moderátor: Lenka Solanská


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína