Každý dvacátý sekt míří do ciziny

Mladá fronta Dnes, 4.11.2008

Bohemia Sekt letos vyprodukuje dvanáct milionů lahví sektu

Starý Plzenec - Zhruba pět procent produkce sektů vyveze letos do dvanácti zemí staroplzenecký Bohemia Sekt. Podle sdělení zástupců největšího českého výrobce vína, který letos vyprodukuje dvanáct milionů lahví sektů, o sedm set tisíc více než loni, nemůže export sektu výrazně růst. 'Každoročně se ale zvyšuje,' konstatuje marketingový ředitel Bohemia Sektu Martin Fousek.

'Každá středo- i západoevropská země má svého lokálního hrdinu, který tam je dominantní na trhu sektů,' vysvětluje Fousek. Celoevropsky fungují pouze značky šampaňského, což je ale ve většině zemí i v Česku malý trh.

V Evropě i ve světě zájem o šumivá vína už několik let roste. V tuzemsku letos dosáhne prodej hranice patnácti milionů lahví, přičemž loni to bylo 14,7 milionu. Bohemia Sekt na tomto trhu udrží pětasedmdesáti procentní podíl.

Česká spotřeba sektů, jeden a půl lahve na osobu a rok, je třetinová oproti německé. Česká republika má tedy v tomto ohledu potenciál růstu.

Nejvíce vyvážejí na Slovensko, pak do Belgie Nejsilnějším trhem pro Bohemia Sekt je Slovensko, druhá Belgie a třetí Polsko. 'Nestojíme o nahodilé exporty, že někam vyvezeme kamion a ani nevíme, kde skončí. Snažíme se trhy zpracovávat se strategií, spolu se sesterskými firmami po celé Evropě,' uvádí Martin Fousek.

Zmíněné sesterské firmy jsou v rámci německé skupiny Henkell and Söhnlein ve Francii, Německu, Polsku, Rakousku, Maďarsku, Itálii, na Slovensku a Ukrajině.

Bohemia Sektu se daří rovněž v Belgii, kde sesterskou společnost nemá. 'Tam se velmi dobře chytla značka Bohemia Sekt Prestige Brut. Díky velmi šikovnému dovozci, který pracuje s koncepcí,' vysvětluje marketingový ředitel. Podle něj letos podnik vyveze do Belgie statisíce lahví.

'Letos jsme na světových výstavách zažili dosud největší úspěchy. Náš nejkvalitnější sekt Louis Girardot získal dvě zlaté medaile,' připomíná šéf Bohemia Sektu Josef Vozdecký.


Regionální mutace| Mladá fronta DNES - plzeňský kraj

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína