K českému kaprovi patří na štědrovečerní stůl moravské víno.

Právo, 23.12.2008

Nebo naopak, kapra z moravských rybníků lze zapíjet vínem z Čech. Původ a rodokmen kapra nebude vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku zkoumat. Pro víno ale zajde do svého vinného sklepa.

'Mou tradiční volbou pro sváteční večeři bývá sauvignon, ale letos asi zvolím cuvée sauvignonu a rulandského bílého z mladé úrody ročníku 2008. Je to cuvée, jehož ročníky 2006 a 2007 posbíraly na významných vinařských soutěžích nemálo ocenění a také to z letošní úrody vypadá velmi slibně. Je momentálně asi tím nejlepším, co mám ve sklepě,' řekl Právu vinař, jehož výsledek práce příležitostně popíjí třeba následník britského trůnu princ Charles.



Každý si může vybrat, co chce



K vánočnímu menu patří víno z domácích vinic a u Valihrachů si je po návratu z půlnoční zpestří ještě punčem z vína. Než rodina ulehne, může přijít na řadu ještě lahodné chardonnay.

Předepisovat, co by si měli kde dát lidé ke štědrovečernímu kaprovi za víno, ale Valihrach nechce. Je to záležitostí výběru jídla a vhodnosti kombinací s vínem. 'V každém případě by ke kaprovi měla být pěkná aromatická vína z Čech a Moravy,' dodal.

Silvestr bude vinař trávit na Vysočině. 'Scénář je jasný. Už teď mám připravených asi třicet různých sektů, domácích i z různých zemí světa, a počítám, že budeme s přáteli na Vysočině ochutnávat. Nebude tam chybět ani sekt se zlatými šupinkami, který ještě vyrobil dnes již nežijící skvělý vinař a kamarád Josef Petrák,' řekl Valihrach.



Sekt z flašky?

Určitě ne



Sekt je tradičním nápojem pro vítání příchodu Nového roku. Jeho pití ale vyžaduje svou kulturu. Popíjení z láhve někde na náměstí není tím správným přístupem k lahodnému nápoji, plnému bublinek.

'Pít sekt z flašky? Ne, to určitě ne. Kdysi jsem to zkusil, byli jsme k tomu přinuceni okolnostmi, ale už to nikdy neudělám. Sekt, to je sváteční atmosféra a vyžaduje své. Tvrdím, že dobrou volbou pro všechny je sekt domácí produkce. Nemusí se vůbec hnát za zahraniční značkou. Zejména Prestige od Bohemia sektu je sázkou na kvalitu,' tvrdí Valihrach.

Ochuzeni nemusí být ani příznivci červeného vína. K silvestrovské oslavě zkušený vinař doporučuje odrůdy frankovky nebo Cabernet Moravia z letošní sklizně.

'Jsou to mladá svěží vína, která mají ty správné kyselinky. Ale každý ať si vybere podle své chuti,' řekl vinař.

Jen by lidé měli být ve svém výběru patrioti a upřednostnit domácí vína. Rozhodně nic nepokazí, protože naši vinaři umějí udělat vynikající vína. Kolekce ocenění z mezinárodních akcí to nakonec potvrzuje.



Foto popis: K vánoční pohodě patří v rodině vinaře Josefa Valihracha jeho domácí vína.

Foto Autor - Foto PRÁVO - Milan Vojtek

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína