I tady lze vypěstovat zajímavá vína

MF Dnes, 3.1.2009

Jaroměř - Neronet, Rubinet, Marlen, Cerason nebo Erilon. To jsou odrůdy vinné révy, které patří k naprostým nováčkům. Některé z nich ještě čekají na uznání.

Jedno mají však společné: u jejich zrodu stál čtyřiaosmdesátiletý Vilém Kraus, který během své více než padesátileté profesionální kariéry vychoval generace zdejších i zahraničních vinařských a vinohradnických odborníků a podílel se na šlechtění řady odrůd vinné révy. Vína z některých z nich představil v posledním prosincovémý týdnu v Jaroměři, kde se na jeho počest konala ochutnávka.

'Ročník 2008 byl velmi náročný, byl to stres, ale stálo to za to. Zpočátku bylo velmi teplo a sucho, koncem července nám dokonce začaly vadnout listy.

Poté přišlo deštivé počasí a začala se vyskytovat hniloba. Tento ročník byl náročný na ochranu révy, bylo hodně plísňových chorob,' říká novátor v pěstování vinné révy, který patří v Evropě k uznávaným kapacitám ve vinařství a vinohradnictví. Do Jaroměře za přáteli přicestoval z jihomoravské Lednice, kde žije. Vilém Kraus v roce 2004 dostal z rukou prezidenta České republiky Václava Klause medaili druhého stupně Za zásluhy o stát v oblasti vědy.



* Mají nové odrůdy vinné révy šanci prosadit se mezi těmi tradičními a získat si přízeň milovníků vína?



Určitě ano. Chvíli trvá, než si nové odrůdy získají oblibu mezi konzumenty vína. Nesmíme se tím nechat odradit. Příkladem, že to jde, je odrůda Hibernal, která byla teprve v roce 2004 zapsána do Státní odrůdové knihy, a tedy uznána. Za těch pár let se stala poměrně známou a lidé toto víno vyžadují.



* Má vůbec smysl v dnešní době ještě šlechtit nové odrůdy?



Musíme ve šlechtění pokračovat dál ze dvou důvodů. Za prvé je potřeba snížit spotřebu chemických ochranných látek na ochranu proti nejrůznějším onemocněním, tedy vyšlechtit odrůdy, které nebudou potřebovat tolik chemických zásahů. Druhou věcí je, že každý obor staví nejen na své tradici, ale do budoucna potřebuje i něco nového. Názory konzumentů na víno se postupem času mění. Souvisí to i s tím, jak se mění stravovací návyky. Nové jídlo, nová příprava pokrmů si vyžaduje nová vína.



* Jsou nové odrůdy šancí pro vinaře v severnějších oblastech, jako je třeba Královéhradecký kraj?



Jsem přesvědčen o tom, že i tady lze vypěstovat a vyrobit zajímavá vína, poněkud odlišná než třeba na jižní Moravě. Docílit takovou kvalitu u tradičních odrůd, jaké jsou schopni dosáhnout vinaři v jižnějších oblastech, tady ale stále nejde. Proto bych doporučil experimentovat s novými a méně známými odrůdami. Přispívá k tomu i oteplování, severní hranice pěstování vinné révy se neustále posunuje na sever. V poslední době kvete vinná réva o deset dní dříve než za mého mládí.



* Na Kuksu je jediný registrovaný vinohrad v kraji. Co o tom soudíte?



Věřím, že se tam vinná réva dá úspěšně pěstovat. Klimatické podmínky tam nejsou až zas tak odlišné od těch třeba v okolí Kolína či na Mostecku. Potvrzuje to i víno z první sklizně v Kuksu, které jsem měl možnost ochutnat. Bylo velmi pěkné a zajímavé.



Foto popis: VILÉM KRAUS během své více než padesátileté profesionální kariéry vychoval generace zdejších i zahraničních vinařských odborníků a podílel se na šlechtění řady odrůd.

Foto Autor - Foto -MAFA - ONDŘEJ LITTERA



Regionální mutace| Mladá fronta DNES - východní Čechy (hradec králové)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína