Začínají veletrhy pro gurmány G + H a Vinex

Mladá fronta Dnes, 4.3.2009

Brno - Biopotraviny a krajové speciality.

To jsou hlavní témata letošního ročníku mezinárodního veletrhu gastronomie a hotelových služeb G + H. Veletrhu, který začal dnes na brněnském výstavišti.

Určen je profesionálům z daného oboru. Veletrh letos doprovodí mezinárodní i vinařský veletrh Vinex.

Lidé, kteří přijdou, nahlédnou pod ruce kuchařským mistrům. Aktuální trendy v přípravě jídel představí několik stánků, ve kterých budou špičkoví kuchaři celé tři dny vařit krajové kulinářské speciality.

'Spojujeme cestovní ruch s vařením. Chceme vychovat hospodské a hoteliéry z jednotlivých regionů tak, aby začali propagovat své krajové speciality. Česko má pestrou kuchyni, ale všichni znají jen knedlo, vepřo, zelo,' míní prezident společnosti Gastronomia Bohemica Daniel Meller. Každý kraj má podle něj tradiční specialitu - nošovické kysané zelí, ivančický chřest, malínský křen, třeboňského kapra nebo pražskou šunku. Podle Mellera bychom si je měli chránit jako národní klenoty. Dnes se budou kromě jiného na výstavišti ochutnávat biopotraviny. Návštěvníci se dozvědí, jak například chutnají biohalušky nebo biochlebíčky. Vinotéka v pavilonu A2 nabídne ochutnávku 270 vzorků vín od drobných vinařů i velkovýrobců. Součástí výstavy bude také finále patnáctého ročníku mezinárodní soutěže mladých kuchařů, cukrářů a číšníků.



***



* Program



(veletrh G + H a Vinex) středa 4. března pavilon A2 Ochutnávka bioproduktů potrvá celý den 19.00, pavilon A2 Galavečer vinařů s vyhlášením výsledků soutěže o nejlepší víno Grand Prix Vinex. Šampionem roku je Sauvignon, pozdní sběr 2007, od společnosti Vinselekt



Michlovský. pátek 6. března pavilon C Cukrář roku - finále soutěže a vyhlášení výsledků



* Co nabízejí veletrhy pavilon A2 a expozice Heineken Zážitkové restaurace - špičkoví kuchaři budou vařit krajové speciality. Své umění předvede i bývalý šéfkuchař hotelu Imperial v Karlových Varech Hermann Salzer. pavilon A2 Ochutnávka téměř 270 vzorků vín ze 66 vinařství. Vybrané vzorky bude možné na ochutnávce zakoupit. pavilon C Mezinárodní mistrovství mladých talentů v gastronomických oborech kuchař, cukrář, číšník.



Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Brno

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína