NA VINNÉ STEZCE PO MORAVĚ

www.reflex.cz

'Španělsko je daleko, Francouzi jsou nacionalisti a nedá se s nimi domluvit, na Apeninském poloostrově je v létě zase strašné vedro, navíc jsou Italové děsně uřvaní. NAŠTĚSTÍ JE TADY MORAVA. A navíc - doma je doma!' vysvětluje mi jeden z vinařů a majitelů penziónu, proč má až do konce roku všechna lůžka zamluvena.

Češi konečně začali objevovat kouzlo vína - a po opojení západními značkami pomalu přicházejí na chuť i vínům moravským. Svědčí o tom stále větší počet lidí, kteří své víkendy a dovolené tráví v sedlech kol na trase mezi vinařskými sklípky. A protože na Moravě je přes osmnáct tisíc pěstitelů a výrobců vína a skoro každý z nich má svůj sklípek, není divu, že se sem spousta lidí vrací rok co rok. Navštívit všechny výrobce vína, ochutnat jejich nabídku, prohodit několik přátelských slov o letošním počasí a jeho vlivu na výsledné víno je nemyslitelné. Nemluvě o tom, že vedle velkých výrobců a vyhlášených vinařství je víno samozřejmostí v každém moravském domě. Jak v takovém množství najít tu svou sklenku vína? Tady je pět tipů na místa, jež rozhodně stojí za návštěvu.



RYZLINK VLAŠSKÝ



Dolní Dunajovice na Mikulovsku jsou malá vesnička, přesto turistům nabízejí neuvěřitelných tři sta lůžek. Kdo si některé z nich ale nezamluví s dostatečným předstihem, přes léto bude muset spát pod širákem. 'Těší nás, že se sem lidé vracejí. Z turistického ruchu Morava žije a pak Češi jsou, a Pražáci zejména, nesmírně zábavní lidé,' usmívá se Zdeněk Holacký a pouští se do každoročně se opakující historky: 'Většina Čechů nerozezná bílé od červeného, ale po několika dnech strávených na Moravě propadnou pocitu, že by mohli jít zfleku dělat sommeliery. Jeden z návštěvníků to alespoň tvrdil až po měsíci. Nalil jsem mu sedm skleniček, čtyři bílého, tři červeného, zhasl jsem a skleničky na stole promíchal. Jednu jsem mu podal, on ochutnal a povídá: ' Bílé.' Rozsvítil jsem, v ruce měl bílé. Zhasl jsem, podal mu další skleničku, ochutnal a říká: 'Bílé.'

Rozsvítil jsem, v ruce držel červené ' Machrovat nad sklenkou s vínem se na Moravě prostě nevyplácí, člověk si dříve či později zaručeně uřízne ostudu. A zvláště v takovém typu sklípku, jaký má Zdeněk Holacký. Sedíme v degustační místnosti pod tradiční výzdobou tvořenou diplomy z vinařských soutěží a vtipy Vladimíra Renčína na téma moravského národního moku. Vzduch je těhotný vůní vína, pod námi se rozprostírá dlouhý sklep s cihlovou klenbou, řada sudů, čerstvě zásobený loňskou sklizní. 'Ani nevím, kolik těch sudů mám - všechny jsou moje, tak proč bych je počítal,' tvrdí Zdeněk Holacký, zatímco kolem nás krouží s koštýřem v ruce a do skleniček crčí tu Ryzlink rýnský, tu Pálava či Ryzlink vlašský, typické mikulovské odrůdy. Všechna vína jsou příjemná a mají svérázný charakter, shodujeme se se sommelierkou Klárou Götzovou, jež mne na cestě po moravských vinných stezkách doprovází. Zdeněk patří k malým vinařům, ze svých tří hektarů vyrobí ročně zhruba osmnáct tisíc litrů vína. Odbyt mu zajišťují dlouhodobí zákazníci, cyklisté a hosté penziónu, který je připojen k vinnému sklípku.

P. S.: Nelahvuje, jeho víno nedostanete v žádném obchodě, ale za 40 Kč za litr si v PET lahvi můžete odvézt příkladně znamenitý Ryzlink vlašský 2008 ...



CABERNET MORAVIA



Další zastávka je na Slovácku v obci Prušánky mezi Hodonínem a Břeclaví. Stačí odbočit z hlavní silnice, projet alejí kolem zemědělského družstva a dorazit ke sklepní lokalitě - Vinné sklepy Nechory. Je jich tu na čtyři sta padesát! Za pozornost stojí zejména Vinný sklep U Jeňoura, výjimečný svým zaměřením na enogastronomii, což znamená, že hostům nabízí pouze vlastní víno - vytvořené majitelem a vinařem Janem Ivičičem - a pokrmy pocházející výhradně z vlastní produkce. Od zeleniny, domácího chleba přes ryby uzené za studena, šunku až třeba po domácí paštiky. Degustujeme znamenitou sekanou, kterou zajídáme cibulí a chlebem. Jedinými průmyslovými výrobky na stole jsou hořčice a skleničky na víno, do nichž nám sommelierka Jana Vašíčková nalévá vzorky mladého klaretu a unikátní zdejší odrůdu Cabernet Moravia (tenhle kříženec Cabernet Franc a Zweigeltrebe vyšlechtil Lubomír Glos v Moravské Nové Vsi a do Státní odrůdové knihy byla zapsána teprve v roce 2001). Má odrůdovou kabernetovou vůni po černém rybízu, někdy po vyzrálé paprice. Mezitím nám sommelierka vypráví o každoročním mezinárodním mistrovství ČR v sekání sektů, jehož pátý ročník se konal 13. června 2009. Tahle divácky vysoce atraktivní soutěž ve speciálním otvírání sektu šavlí či jinou sečnou zbraní (tzv. sabrage) je jednou z pěti soutěží, jejíž výsledky se započítávají do hodnocení Sommelier roku.

P. S.: Navštívit Nechory se vyplatí i navzdory tomu, že tady momentálně zrovna kladou kanalizaci, takže namísto do vinného ráje přijedete na staveniště.



SYLVÁNSKÉ ZELENÉ



Rodinné vinařství Jan Rajský je nenápadné, ale vyplatí se vyhledat bílý domek v zapadlé uličce Medlov v Moravské Nové Vsi. Hned za vraty lze vejít rovnou do vinice a odhadovat, jak se letos bude dařit Veltlínskému zelenému či Sylvánskému, nebo zahnout prudce doprava a sejít do degustační místnosti. Vypadá jako všechny ostatní, jen diplomy na této zdi, z nichž nejstarší byl udělen v roce 1946, prozrazují její dlouhověkost. Scházíme do unikátního kruhového sklepa s odvětrávacím otvorem uprostřed kopule. Původně to byla zásobárna ledu pro hospodu, nyní chladné místo pro dubové sudy a nerezové tanky plné vína. Jan Rajský s pověstí zkušeného a výtečného vinaře stojí uprostřed podzemního iglú a natahuje ze sudů do koštýře degustační vzorky posledních let. Kdysi vyráběl jedenadvacet odrůd (celkem se na Moravě vyrábí sedmnáct odrůd červených a pětadvacet odrůd bílých vín), dnes už vinnou révu pěstuje jen pro radost. Zná snad všechny moravské vinaře a umí o své celoživotní lásce nádherně vyprávět. Ceny jeho vín jsou příznivé a vína pozoruhodná, zejména vína na barrique (zrající ve speciálních dubových sudech), za ochutnání stojí Chardonnay, Cabernet Moravia a Merlot, všechno pozdní sběr, ročník 2007. P. S.: Kdo víc než víno vyznává dobrou literaturu, tomu by mělo chutnat Sylvánské zelené, tzv. Rajského Morávka. Přes deset let totiž patří k nejoblíbenějším vínům Milana Kundery.



PINOT NOIR



Své bicykly je dobré zabrzdit i v obci Bořetice, kde sídlí vinařství Stapleton and Springer s třiceti hektary vinic. Dnes v tuzemsku i zahraničí renomovanou . rmu založil bývalý americký velvyslanec v České republice Craig Stapleton se svým bratrem Benjaminem a zkušeným moravským vinařem Jaroslavem Springerem. Je to jedno z mála vinařství u nás, které horuje pro přírodní vína, chcete- li biovína. Odrážejí Springerovu filozofii, že víno by mělo reprezentovat vinici, kde vzniklo, a názor vinaře. V praxi to znamená vyhýbat se jakýmkoliv chemickým prostředkům, namísto povolené mědi používat kokosové mýdlo, nechat vinice neoplocené, byť to znamená vystavit mladé sazeničky révy, jež přijdou i na milión korun, nájezdu srnců. Výsledkem je několik ročníků skvělého Pinot Noir (v Česku je zavedenější nesmyslný název Rulandské modré, odvozený od jména německého obchodníka Johanna Segera Rulanda, což z tohoto označení činí světový unikát), Saint- Laurent (po česku Svatovavřinecké) - Craig's reserve, které stojí za ochutnání, či Sarah's Rosé. Mimořádným zážitkem je ovšem rovněž předem domluvená procházka po vinicích, zejména po viniční trase Terasy - z vrcholku tohoto jihovýchodního svahu s historií sahající až do 11. století je totiž vidět až do Vídně.

P. S.: Každý, kdo se nebojí experimentovat a dokáže vykročit z předsudků, by měl ochutnat pozoruhodné ne . ltrované Rosé Annette - kalné, perlivé a znamenité!



IRSAY OLIVER



Při cestě po Moravě za vínem rozhodně nelze minout vysoce moderní rodinné Vinařství Vladimír Tetur ve Velkých Bílovicích, největší vinařské obci České republiky. 'I když je ve vinařství vždycky co dělat, přijde-li nečekaný návštěvník, vždycky si najdu čas provést ho po svém království,' říká majitel. Pěstování a výrobě vína se tahle rodina, jejíž předci pocházejí z Francie, věnuje již od roku 1670 - dost času se to naučit. Hned na první pohled zaujme moderním logem a moderním podnikem, který ročně dodává na trh na tři sta padesát tisíc litrů vína cenově velmi přijatelných. To však neznamená, že by zaplavovala hypermarkety lacinými víny pochybné kvality. Tohle vinařství se může pochlubit celou řadou ocenění z domácích i zahraničních prestižních výstav a soutěží. Za ochutnání rozhodně stojí kterákoliv z aromatických odrůd, na něž se tohle vinařství zaměřuje - ať již to bude Irsay Oliver, nebo Muškát moravský. I když sklepmistr Vladimír Tetur tvrdí: 'Většina dobrých věcí vzniká omylem a já na ten svůj životní kiks, který mně umožní vymyslet něco mimořádného, stále ještě čekám.'

P. S.: Vyplatí se požádat o prohlídku sklepa na zrání červených vín - velkoobjemové dubové sudy od významného francouzského bednářství Seguin Moreau jsou dominantou klimatizované místnosti v nejnovější části vinařství. Druhé takovéhle dubové sudy v půlmiliónové hodnotě v České republice nenajdete!



'VĚTŠINA ČECHŮ NEROZEZNÁ BÍLÉ OD ČERVENÉHO, ALE PO NĚKOLIKA DNECH NA MORAVĚ PROPADNOU POCITU, ŽE BY MOHLI JÍT Z FLEKU DĚLAT SOMMELIERY.'



TEXT HONZA DĚDEK, KLÁRA GÖTZOVÁ



Foto - Takhle nějak vypadá sen každého milovníka moravského vína - stovky lahví určených k archivaci. Člověk však musí mít trpělivost.



Přesně takhle nějak vysosají návštěvníci sklípku Zdeňka Holackého osmnáct tisíc litrů vína ročně



Vinný sklep U Jeňoura nenabízí jen domácí víno, nad nímž bdí sommelierka Jana Vašíčková, ale především domácí paštičky, uzené a sekanou



Vpravdě rajské místo - kruhový sklep celoživotního vinaře Jana Rajského, který dnes už víno dělá jen pro radost a hosty svého sklípku



Unikátní dubové sudy ve vinařství Vladimír Tetur - druhé takové nejsou na Moravě k vidění



FOTO TOMÁŠ TESAŘ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína