Víno a lodě patří k největším lákadlům

Břeclavský deník, 23.6.2009

Břeclavsko/Hned čtyři ceny si odnesli zástupci Břeclavska v soutěži o nejlepší tuzemskou turistickou nabídku. Ceny Kudy z nudy vyhlásila v březnu agentura CzechTourism. V první kategorii o Cenu portálu Kudy z nudy hlasovalo šest a půl tisíce lidí. Z jejich tipů pak vybrala odborná porota tři nejlepší nabídky ve čtrnácti podkategoriích.

Na druhé místo v cykloturistice se prosadila nabídka Za vínem na kole po Mikulovsku, kterou pořádá Jáňův dvůr. Třetí příčku v kategorii gurmánská turistika si pak odneslo Vinařství Víno Marcinčák, a to za propojení vína a kulinářského umění.

'Máme velice širokou a kvalitní nabídku, a to jak vinařských programů, tak také například cykloturistiky ve spojení s vínem. Věnujeme se tomu už poměrně dlouho a snažíme se i o snoubení jídel s vínem,' podotkl majitel vinařství Petr Marcinčák.

Do druhé soutěže o Cenu turistických regionů nominovaly zajímavé turistické nabídky jednotlivé kraje a organizace cestovního ruchu. V patnácti regionech vybrali odborníci vždy tři nejlepší. Na jihu Moravy získal druhé místo Salon vín České republiky. 'Potvrdili jsme si, že Salon vín patří ke špičce turistických zařízení, protože je to opravdu prestižní cena a není jednoduché ji získat,' byl se stříbrem spokojený ředitel Národního vinařského centra ve Valticích Pavel Krška.

'Naším handicapem je, že jsme trochu monotematičtí. Pokud vím, tak porota kladla celkem vysoký důraz na komplexní nabídku pro rodinu. Přemýšlíme, jestli se pro příští rok nespojit s valtickým zámkem a neudělat balíček pro rodiny,' nastínil jednu z možností, jak se příště dostat na vrchol. Už tento týden si podle jeho slov mohou lidé zakoupit společnou vstupenku na zámek i do salonu, který nabízí k ochutnání kolekci nejlepších vín v republice.

Třetí místo na jihu Moravy patří nabídce Po vodě Lednicko - valtickým areálem. 'Ocenění nás velmi potěšilo. Snažíme se propagovat nejen sebe, ale celou turistickou nabídku v Lednici,' komentoval medailový úspěch

Jaroslav Martinek z 1. plavební společnosti. Jak dodal, ve spolupráci s agenturou CzechTourism se na začátku prázdnin dostane do informačních center také nová mapa osobní lodní dopravy a přívozů v České republice.

Právě do areálu zámeckého parku v Lednici vozí každoročně dětské návštěvníky i Róbert Slávik z Brna. 'Líbí se mi, že děti vystoupí z autobusu a hned jsou v areálu. Vše je na jednom místě. S panem Martinkem jsme začínali už někdy v roce 2001 a musím říct, že cesty lodí jsou čím dál tím lepší a velmi atraktivní. Určitě je budu nabízet dál,' pochvaloval si.



www.breclavskydenik.cz



ELIŠKA WINDOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína