Přípravy na vinobraní: je nutné vyčistit sudy i lis

Olomoucký deník, 20.8.2009

Horní Lapač/Vinařská sezona právě vrcholí. Své o tom ví pětačtyřicetiletý vinař Karel Světlík z Horního Lapače na hranici zlínského a kroměřížského okresu.

'Máme teď spoustu práce, sezona už je totiž téměř na sklonku,' uvedl Světlík. Dodal, že odrůdy Portugal, Zweigel či Vavřinec už chytají barvu. 'Na konci srpna a nejpozději pak na začátku září už začneme stříhat víno na náš burčák. Do té doby je však nutné připravit celý sklep,' sdělil Světlík. V praxi to znamená, že se připravují sudy.

'Je nutné je všechny důkladně vyčistit, stejně tak demižony, lis a další vinařské náčiní. Je to v podstatě velká generálka celého sklepa,' poznamenal syn a zároveň i pomocník vinaře Cyril Světlík. Podotkl, že sudy se vymývají pouze čistou vodou, popřípadě plynnou sírou. 'Snažíme se, aby byl chemický zásah co nejmenší. Naše vína jsou totiž čistě přírodní,' zdůraznil Karel Světlík.

Doplnil, že zhruba od 10. září už by se navíc mohla začít stříhat odrůda Müller.

Nyní chodí Světlík do vinic téměř denně. 'Kontrolujeme se synem, zda je vše, jak má být. Chutnáme, zda už jsou střapce dost zralé, měkké a sladké, jestli už chytají barvu a podobně,' vysvětlil vinař. Zmínil, že má vinnou révou osázenou plochu o rozloze přibližně dva a půl hektaru. 'Je to asi dvanáct tisíc keřů. Když jsem před jednadvaceti lety začínal, tak jsem jich měl pouhých tři sta padesát. V současné době mám celkem dvaadvacet odrůd vín, ale do budoucna bych jich chtěl ještě přidat,' zmínil Světlík.

Vinice Karla Světlíka v Horním Lapači jsou nejseverněji položené na celé Moravě. Naposledy v této oblasti pěstoval víno rod Seilernů. V roce 1890 v této oblasti však kvůli révokazovi vinice zanikly.



Foto - DOZRÁVÁ. Ve vinných sklepech je plno práce. Sezona vrcholí, a tak jsou vinaři v pohotovosti. 'Čistíme sudy, lis, demižony... Navíc musíme pravidelně kontrolovat vína na keřících,' popsal vinař z Horního Lapače Karel Světlík (na snímku se synem Cyrilem). Doplnil, že brzy začnou sklízet na burčák některé odrůdy, například Portugal či Vavřinec.



Foto - Matej Slávik



(ham)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína