Víno a tradiční jídla: nejlepší lákadla

Nový život, 27.8.2009

Akce, při kterých hrály nejdůležitější roli víno a plné žaludky, přilákaly do Sedlece i Moravské Nové Vsi stovky lidí

Břeclavsko/Turisté, kteří míří na Břeclavsko, mají jasno. Kromě památek jsou pro ně největším lákadlem vinařské akce. A také typická moravská jídla. Potvrdil to i uplynulý víkend s řadou zajímavých vinařských a kulinářských programů, od kterých návštěvníky neodradil ani déšť.

'Jsme spokojení, přišlo nám asi osm let lidí. Kdyby nezačalo odpoledne tolik pršet, mohlo jich být ještě víc. I tak ale byla hala plná,' pochvaloval si zájem o sobotní Festival Sedleckých vín místopředseda tamního zemědělského družstva Ctirad Králík.

Právě družstevní areál provoněly v sobotu pečené dobroty a návštěvníkům se otevřela možnost ochutnat široký sortiment Sedleckých vín.

'Náš vinařský stánek je otevřený celou sezonu a prakticky denně se u něj zastavují stovky cykloturistů. Festival je bonus pro ty, co sem jezdí. První jsme udělali na začátku července, kdy přijelo asi dvanáct set lidí. Proto jsme se akci spojenou s představením vín a bohatým doprovodným programem rozhodli ještě jednou zopakovat,' vysvětlil známý sklepmistr.

'Byli jsme tady už v červenci a byli jsme moc spokojení. Proto jsme si nenechali ujít ani druhý Festival Sedleckých vín. Na rozdíl od minule jsme přijeli i s přáteli vlakem, abychom mohli ochutnávat úplně všichni,' smála se Jitka Popovská z Kroměříže.

Ochutnávku doplněnou jídlem, výstavou kreslených vtipů a také cimbálovou muzikou přivítal rovněž Antonín Žaba z Lanškrouna. 'Už jsme se tady na víno jednou zastavili, při cestě do Mikulova. Když jsme se dozvěděli, že tu dnes bude něco většího, asi se zdržíme déle,' připustil mladý muž, který se s manželkou ubytoval ve Valticích.

Mlsné turisty přilákala také sobotní akce ve vinařské uličce Výmol v Moravské Nové Vsi. I tady organizátoři spojili víno s jídlem, tentokrát ovšem s tradičními moravskými dobrotami.

'Jako skupina lidí, kteří děláme do cestovního ruchu a vinařství, jsme se rozhodli, že bychom měli pro hosty něco připravit a oživit nabídku v obci. Nejprve jsme zkusili zabijačku a teď speciality, které vařily naše babičky, tedy jídla, která si lidé jen tak někde nekoupí,' přiblížila hlavní záměr jedna z organizátorek akce Zdeňka Hřebačková.

I navzdory dešti nakonec návštěvníci u sklepů zbaštili kolem čtyř stovek přesňáků. Chutnala i pravá novoveská fazulnica s nudlama, které se snědlo asi dvacet litrů. Chlebů se škvarkovou pomazánkou nepočítaje.



MICHAL ŠUPÁLEK



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína