Termín povinného prohlášení o zásobách je 10. 9. 2009

CCV - informační systémy & Národní vinařské centrum

Vážení vinaři, vinohradníci a zástupci vinařské veřejnosti, dovolte, abychom ještě jednou upozornili na termín podání a připojili informace, které Vám pomohou zorientovat se ve zkratkách uvedených na nových formulářích. Konkrétně zkratek CHOP a CHZO.

Povinné prohlášení o zásobách je stanoveno v zákoně 321/2004 Sb. o vinohradnictví a vinařství. Zákon uvádí, že každý, s výjimkou maloobchodníka a konečného spotřebitele, je povinen každoročně odevzdat prohlášení o zásobách hroznového moštu, zahuštěného hroznového moštu, rektifikovaného moštového koncentrátu a vína, které skladuje k 31. červenci. Vyplnění prohlášení o zásobách je nejen plněním zákonné povinnosti, ale také je nezbytnou podmínkou pro každého úspěšného uchazeče o dotační podporu na restrukturalizaci a přeměnu vinic. Dotační podpora bude odepřena, pokud svou povinnost nesplníte včas.

S ohledem na význam tohoto prohlášení pro Vás v letošním roce bylo připraveno podstatné usnadnění možnosti podávat prohlášení o zásobách elektronicky bez použití elektronického podpisu přes Portál farmáře www.farmar.eu z pohodlí Vašeho domova bez zbytečného papírování, cesty na úřad a na poštu.

Jak konkrétně postupovat?

Jste-li osobou povinnou podat prohlášení, učiňte tak, prosím, do termínu 10. 9. 2009, a to prostřednictvím Portálu farmáře na www.farmar.eu po přihlášení (zadáte přihlašovací jméno a heslo), kliknout na tlačítko „Registr vinic“, vybrat „Elektronická podání prohlášení“, vyplnit formulář a již jen kliknout na tlačítko “Odeslat prohlášení”.

Vítanou pomocí Vám budou oficiální vysvětlivky termínů CHOP a CHZO, které naleznete na stránkách ÚKZÚZ nebo jsou také v příloze ke stažení.

Nemáte-li přístupové jméno a heslo na Portál farmáře? Potom se nevyhnete jedné cestě, přístup na Portál farmáře si můžete nechat zřídit na nejbližší Agentuře pro zemědělství a venkov. Jejich seznam lze najít také na Portálu farmáře.

Radim Šedivý, CCV informační systémy, dodavatel technického řešení pro Portál Farmáře

Soubory ke stažení

Příklady nových kategorií vín (pdf)
pdf, 25946

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína