Goutardův suvenýr: 100 lahví vína z Moravy

Hospodářské noviny, 9.9.2009

Laurenta Goutarda dnes v křesle šéfa KB vystřídá Henri Bonnet. Goutard se vrací do Francie, kde povýší. Nejen francouzské víno bude zpříjemňovat návrat domů Laurentovi Goutardovi, který se dnes definitivně rozloučí s Komerční bankou a přenechá ji svému nástupci Henrimu Bonnetovi. Od zítřka Goutard nastoupí ve Francii do nové, vyšší pozice u Société Générale, vlastníka Komerční banky.



Francouzský bankéř, který stál v čele tuzemské bankovní trojky čtyři roky a dnes mu vyprší kontrakt, přišel v Česku na chuť i českému, respektive moravskému vínu a nechal si poslat do Paříže stovku lahví moravského bílého.



»Je to součást suvenýrů z Česka. Kromě knih, nějakých obrazů a pár kusů starožitného nábytku jsem koupil asi stovku lahví a společně s těmito věcmi putovaly počátkem srpna v přepravním kontejneru do Paříže,« řekl v posledním rozhovor pro HN Goutard, který si jako každý Francouz na vína potrpí.



Coby solidní bankéř se zdráhal říct jméno svého favorita, zřejmě proto, aby nedělal žádné značce nebo sklepu reklamu. Prozradil jen, že si oblíbil bílé z oblasti Valtic a Mikulova, a tvrdí, že je pro něj těžké zvolit jen jednoho vysloveného oblíbence. »Mám moravská vína rád. Není nutné je porovnávat s francouzskými. Některá z nich jsou opravdu velmi dobrá. A některá z nich jsou velmi podobná vínům made in France,« svěřil se Goutard.



Od zítřka začne bankéř šéfovat distribuční síti Société Générale, která zahrnuje 2500 poboček a 25 tisíc zaměstnanců. Jde o významnou pozici, protože tvoří třetinu všech tržeb francouzské banky. Je to také výtah do nejvyšších pater celé finanční skupiny. Třeba Didier Alix, jeden ze dvou současných výkonných ředitelů, kteří jsou v hierarchii skupiny hned za jejím šéfem Frédéricem Oudéou, vedl tuto síť před osmi lety.



Do Česka se Goutard plánuje vracet zatím jen na návštěvu přátel, ale nevylučuje, že by časem investoval do nějaké nemovitosti, jako to udělal už ve svém bývalém působišti v Maroku. »Teď je krize, ale časem by to mohla být dobrá příležitost,« říká.



Goutard není jediný, koho zaujalo moravské bílé. Před pár lety oslnilo i špičkové francouzské someliéry a bývalý americký velvyslanec v Česku Craig Stapleton se dokonce rozhodl do svého oblíbeného moku investovat. Před pěti lety spolu se svým bratrem Benjaminem majetkově vstoupil do vinařství Jaroslava Springera a stali se společníky firmy Springer Stapleton. Vinařství v obci Bořetice se 30 hektary vinic považují za špičkovou vinařskou oblast a i díky nim se tato vína dostala na stoly slavných. Mezi ně podle Springera patří i bývalý americký prezident George Bush starší.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína