Mezi významné zdroje příjmů obyvatel Mikulovska patří vinařství a podnikání v cestovním ruchu. Mnoho vinařů provozuje své vinné sklepy jako vinárny, ke kvalitní restauraci patří rozsáhlý vinný lístek s nabídkou vín z Mikulovské vinařské podoblasti. Aby se tento druh podnikání mohl dlouhodobě rozvíjet a region obstál v konkurenci okolních turistických destinací, je potřeba zvládat základní marketingové dovednosti a poskytovat klientům co nejkvalitnější službu. Oni nejenže se vrátí, ale doporučí návštěvu místa, kde byli spokojení, také svým známým.
Národní vinařské centrum proto připravilo školení určené především podnikatelům a zaměstnancům v oblasti služeb cestovního ruchu, ve kterém se jeho účastníci naučí lépe propagovat svoje služby (marketing) a správně podávat/prodávat víno (sommelier). Jedná se o druhý kurz stejného obsahu, který proběhl 5. a 6. listopadu 2009 také v Dolních Dunajovicích.
Kurzu se mohou zúčastnit lidé z obcí územní působnosti MAS Mikulovsko, kterými jsou: Bavory, Brod nad Dyjí, Březí, Dobré Pole, Dolní Dunajovice, Dolní Věstonice, Drnholec, Horní Věstonice, Jevišovka, Klentnice, Mikulov, Milovice, Nový Přerov, Novosedly, Perná, Pasohlávky, Pavlov, Sedlec.
Projekt je podpořen z Programu rozvoje venkova osy IV LEADER v rámci realizace Strategického plánu LEADER MAS Mikulovsko. Program je financován Evropským zemědělským fondem pro rozvoj venkova (EAFRD).
Obsah kurzu a časový harmonogram:
1. den
„Cestovní ruch, vinařská turistika a agroturistika – zdroj rozvoje mikroregionu“
Kurz přinese do podnikání v oblasti cestovního ruchu a agroturistiky konkrétní moderní poznatky. Účastníci se naučí přemýšlet v intencích zájmu zákazníka, pochopí důležitost lidského činitele v poskytování služby. Naučí se poznávat, proč si zákazník vybírá, tu kterou službu, penzion, vinařství, farmu. Dokáží sestavit marketingový mix pro svoji podnikatelskou jednotku, dovedou ho vysvětlit a obhájit. Právě spojení marketingového uvažování a konkrétní praktické dovednosti přinesou inovativní přístupy k podnikání malých firem na venkově. Účastníci se naučí definovat své konkurenční výhody a konkurenční výhody svého teritoria, činnosti a služby. Tím pomohou zachovat tradice, kolorit a ráz regionu. Standardizace činností zabezpečí spokojené zákazníky a přivede do oblasti další turisty.
08:00 - 12:00 Cestovní ruch, vinařská turistika a agroturistika – zdroj rozvoje mikroregionu
12:00 - 12:30 přestávka, občerstvení
12:30 - 16:30 Rozbor konkrétní vinařské stezky – marketingové využití
Lektor: Mgr. Marie Princlová působí jako špičková lektorka a konzultantka v oblasti marketingu, prodeje a managementu, certifikovaná lektorka CIMA - marketing a prodej.
Reference: Škoda auto, Shell, 3M, PPL, ABOUT, PPF
2. den
"Praktická škola sommeliera"
Kurz přinese do podnikání v oblasti cestovního ruchu a agroturistiky absolventům skutečně cenné poznatky profesionálního sommeliera Libora Nazarčuka, viceprezidenta sommelierské asociace ČR. Účastníci se naučí o historii sommelierství, o práci sommeliera jeho úskalích a asociaci, která sommeliery sdružuje. Účastníci budou vyučováni pravidlům nákupu vín, jeho uložení. Naučí se kde je vhodné víno nakupovat a kterým místům se při nákupu vyhýbat. Získají informace o správné teplotě při servírování vína o tom, jak číst z etikety o vinařské legislativě ve spojení s restaurátorstvím. V praktické části proběhnou ukázky servisu různých druhů vín s vysvětlením, která vína v jakém pořadí a jakých sklenicích se mají servírovat. Samotní účastníci budou aktivně zapojeni do servisu vín.
08:00 - 12:00 Praktická škola sommeliera – Teorie
12:00 - 12:30 přestávka, občerstvení
12:30 - 16:30 Praktická škola sommeliera – Praktická cvičení
Lektor: Libor Nazarčuk moravský sommelier, viceprezident asociace sommelierů ČR, držitel několika významných ocenění v tuzemských i mezinárodních sommelierských soutěžích
Kurz proběhne v Kongresovém sále obecního úřadu Dolní Dunajovice, přesná adresa je:
Kongresový sál, Obecní úřad Zahradní 613, 691 85 Dolní Dunajovice
Termín Prosinec: 3. 12. 2009 (čtvrtek) a 4. 12. 2009 (pátek)
Všichni účastníci obdrží vzdělávací materiály formou tištěné brožury i elektronického nosiče CD.
Jedinou podmínkou účasti je registrovat se na webových stránkách Národního vinařského centra www.vinarskecentrum.cz v sekci Kurzy a semináře
Další informace podá Ing. Petr Gondáš, manažer projektu - Národní vinařské centrum, o.p.s.
mobil: 602 470 261, e-mail: petr.gondas@vinarskecentrum.cz
{fotogalerie foto_aktuality_1646}
Vinařské novinky do schránky