Vína pro 43. ročník VVT jsou již ve Valticích !

Tisková zpráva, Společnost Valtické vinné trhy

Celkem 151 vinařských firem a společností přivezli letos do Valtic 910 vín, o nichž jsou přesvědčení, že zabodují na 43. ročníku Valtických vinných trhů 2010.

Většina vín – celkem 670 – byla přihlášena online podle nového modelu vypracovaného v Národním vinařském centru právě pro velké soutěže vín. Do budoucna se předpokládá, že všechna vína budou na VVT podobně jako na VINEX nebo SALON VÍN přihlašována online a práce kolem vzorků se zefektivní.

Převážnou část všech vín - převažuje samozřejmě ročník 2009 se 658 víny - přivezli moravští vinaři, ale již tradičně zde nechybí ve velkém počtu také vinaři ze Slovenska a Rakouska, několik vzorků vín přivezli obchodníci s vínem také ze Španělska, Jižní Afriky a z Nového Zélandu. Potěšitelné je, že i v takovém cukernatém ročníku 2009 je nejvíce vín suchých a polosuchých: v kategorii 1 do 12 g je 358 bílých vín a v kategorii 4 je 220 červených vín v sortimentu cca 40 pěstovaných odrůd.

Již bylo obesláno kolem stovky těch nejzkušenějších degustátorů, kteří ve dnech 12. – 14. dubna ohodnotí systémem NVC všechna vína přihlášená do této nejprestižnější vinařské soutěže v České republice. Degustátoři na VVT již tradičně posuzují vína s důrazem na odrůdu a nejvýše ohodnocená vína v souladu se STATUTEM získají zlatou, stříbrnou nebo bronzovou medaili, či aspoň diplom. Ve čtvrtek, 15. dubna zasedne superkomise složená s předsedů hodnotících komisí a pod vedením současného ministra zemědělství Ing. Jakuba Šebesty, který se již po řadu let na VVT zúčastňuje, vyberou CHAMPIONA pro bílá a CHAMPIONA pro červená vína.

Pro milovníky a ctitele dobrých mladých vín se otevřou letošní Valtické vinné trhy v pátek odpoledne 7. května a po celý den v sobotu 8. května; slavnostní zahájení pro vystavovatele a pozvané hosty bude v pátek dopoledne. Samotné Valtice – hlavní město vína se chystají nabídnout návštěvníkům také další doprovodné akce formou velkého stánkového jarmarku, otevřenými vinnými sklepy a především nabídkou 100 nejlepších vín v SALONU VÍN ČR.

Ing. Jan Otáhal, SVVT Valtice

{fotogalerie foto_aktuality_1739}

Soubory ke stažení

Tisková zpráva
docx, 12294

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína