Objezd doplní obří hrozen. Rekordní

Břeclavský deník, 16.7.2010

Kruhový objezd v Hustopečích brzy ozdobí třímetrový kovový hrozen. Podle odborníků dopravu neohrozí. Projekt ale sklízí i kritiku.

Hustopeče - Nejtěžší a možná i největší hrozen v České republice. Těmito rekordy se zanedlouho budou pyšnit Hustopeče. Radnice totiž nechala vyrobit obrovský železný hrozen, který bude stát ve městě uprostřed kruhového objezdu.



'Jsme vinařská obec. V městském znaku máme hrozen. Navíc jsme městem dobrého vína. Takže symbol hroznu na vjezdu do Hustopečí je úplně jasný,' nahlas podpořil zajímavý nápad vinař a někdejší hustopečský starosta Rudolf Poslušný. O tom, jaký prvek by mohl střed ostrůvku kruhového objezdu v Hustopečích ozdobit, padlo jednou slovo v sauně. 'Umělecký kovář Petr Zajíc z Hovoran říkal: Jste vinařské město, udělám vám obrovský hrozen. Tak to nechal namalovat, plán procházel komisemi, radou a nakonec jej schválilo zastupitelstvo,' vylíčil hustopečský místostarosta pro víno Jiří Teplý. Včera už měl v rukou územní souhlas od stavebního úřadu. 'Je uzavřená smlouva o dodávce, takže to vypadá, že slavnostní odhalení zvládneme v pátek dvacátého srpna,' předpokládá. Obří dílo za sto dvacet tisíc korun zatím zdobí náměstí v Hovoranech.



Zhruba tři metry vysoký hrozen bude podle něj vážit přes půldruhé tuny. Místostarosta věří, že to bude znamenat dva české rekordy - nejtěžší a pravděpodobně i rozměrově největší hrozen. Vytvoření obra ale nepřineslo jen samé příznivé ohlasy. Někteří lidé by raději uprostřed kruhové křižovatky viděli jinou ozdobu.



Ani v zastupitelstvu neprošel záměr jednomyslně. 'Někteří navrhovali, že by tam mohlo být něco jako vodotrysk. Kdybychom byli vjezd do Karlových Varů, řekl bych ano. Stejně tak Třeboň má na vjezdu zase kapry. To chápu. Námse ale ten hrozen nakonec natolik zalíbil, že už dnes máme stavební povolení,' pochvaluje si místostarosta.



Má v rukou silné argumenty. 'Hustopeče mají uznaný přídomek Město dobrého vína.



Hrozen bude stát u sjezdu z dálnice, kudy mohou auta zamířit na Pálavu a do celé velkopavlovické vinařské podoblasti,' poznamenal Teplý. Zastupitelce Ludmile Živné se však nápad nelíbí. 'Dvakrát jsem hlasovala proti.



Myslím si, že to tam bude nepřehledné. Navíc pokud je hrozen ze železa a začne foukat větší vítr, časem se uvolní některé části a bude to rachotit. To může být nepříjemné lidem v okolí,' vyjádřila svůj názor. Jak dodala, střed kruhového objezdu by raději zakryla zelení. Projekt ovšem počítá s tím, že středový ostrůvek před umístěním hroznu navýší více než metrová navážka hlíny. Odborníci totiž tvrdí, že je naopak lépe, když řidiči osobních aut přes křižovatku neuvidí. 'Z dopravního hlediska nevznikne problém, když střed nebude průhledný. Řidič se alespoň více soustředí na levou stranu, odkud přijíždějí auta. Nebude tam tolik rozptylujících prvků. Hrozen je decentní záležitost. Horší by byla velká barevná cedule,' míní Hana Řeháková z odboru dopravy hustopečské radnice.



Diskutujte na www.breclavskydenik.cz



(JIŘÍ ŠEVČÍK)



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína