Umělci tří států zdobí vinice. I notami

Nový život, 4.11.2010

Tvrdonice - Tohle není fotbalový míč, Sluneční místo, Hlava na hlavě a další díla, která ještě nemají název. Vinice ve Tvrdonicích dostaly v minulém týdnu nový rozměr. Nejenže v nich pracují vinaři, ale lidé se při procházce mohou seznámit se sedmi naddimenzionálními skulpturami, které vytvořili umělci ze tří států. Ve smíšených skupinách.

Víno a umění 'Naše rodina se ve Tvrdonicích zabývá vinařstvím.



Ale chtěli jsme ho vždycky dělat trochu jinak než ostatní. Nemá to být jen o víně, ale také o nějaké přidané hodnotě, kterou vidíme v umění.



Takže jsme to chtěli spojit,' představil umělecké symposium předseda občanského sdružení Tradiceum Moravicum Zdeněk Balga.



Jak prozradil, nápad propojit umělce ze tří států vznikl díky tomu, že žijeme v regionu, kde se mísí tyto tři národy. Partnerem v projektu, který podpořila Evropská unie, je i Kulturvernetzung Niederösterreich.



Dvaadvacet mladších i starších tvůrců z Česka, Rakouska a Slovenska přijelo do Tvrdonic už ve středu. K dispozici měli jen ten materiál, který člověk běžně najde právě ve vinici. Tedy sloupky, dráty, kámen či dřevo. 'Cílem projetu je vytvoření kulturně-naučné stezky. Začíná poblíž mateřské školy, kde je první dílo. U něj bude i mapa, která zájemce navede k těm šesti zbývajícím. Chceme, aby se lidé začali vracet zpátky do přírody. V symposiu budeme pokračovat i na jaře, kdy skulptury dostanou konečnou podobu,' přiblížil Balga s tím, že u každého díla bude i cedule s popisem.



Mezi vinohrady tak návštěvníci uvidí třeba sochy živočichů, kteří žili na Zemi před dvěma a půl miliony let. Prý je ale opět možné je v Rakousku ve vodě spatřit. Pokud bude mít někdo dlouhou chvíli, může si na takzvaném Slunečním místě klidně zazpívat O sole mio. A to podle not, které česko-rakouský pár připevnil k drátům. V sobotu poprvé 'Přijel jsem na symposium z Vysočiny. Zabývám se spíše řezbařinou, ale tady jsme dostali volnou ruku. Naše dílo se jmenuje Tohle není fotbalový míč. Výtvor má dvanáct vrcholů, což představuje původní státy Evropské unie.



Trojúhelníky jsou pak tři státy, jejichž zástupci tady tvoří,' popsal dřevěno-kovovou konstrukci, která by měla časem zarůst růžemi, Pavel Švanda.



Odpočívadlo s lavičkou z drátů a větví tvoří ze starého stromu u silnice česko-slovenská skupina. 'Chtěli jsme vytvořit místo pro pocestné, kde si mohou odpočinout.



Není to socha, na níž by se měl člověk především dívat. Spíš by od ní měl pozorovat okolní krajinu. Je směřovaná do tří stran,' lákal Jaroslav Gereg z Hradce Králové. Už nyní si mohou lidé při procházce vinohrady výsledná díla umělců prohlédnout a dočtou se o nich i zajímavé informace na cedulích.



(ELIŠKA WINDOVÁ)



---



Více fotografií na www.breclavskydenik.cz



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína