Česká vína pro gurmány. S medailemi i oficiálním VOC

http://kvety.atlas.centrum.cz, 22.6.2011

Až dosud se u nás vína označovala výhradně po německo-rakouském způsobu. Nyní se však směle začíná prosazovat i systém apelační, známý například z Francie nebo z Itálie.

Co dobrého mohou milovníkům vína přinést ta kouzelná tři písmena - VOC? Zatímco spotřeba piva u nás trvale klesá, víno směřuje vítězně vzhůru. Pryč jsou naštěstí i neblahé doby, kdy konzumenti královského moku nehleděli příliš na kvalitu.



Vinařská kultura se k nám po desetiletích opět vrátila a vzkvétá. Malým dokladem toho může být například letošní světové vítězství Rulandského šedého slámového 2009 ze Znovínu na přehlídce vín ve francouzském Štrasburku. A to zde byla udělena jediná velká zlatá medaile!



Odrůda je matka, půda je otec

Zájem o víno roste mezi labužníky i mezi „obyčejnými“ konzumenty. Jenže jak se mají vyznat na trhu plném pestrých etiket a mnohoslibných přívlastků? Člověk se párkrát napálí - a nadlouho ho přejde chuť zkoušet novinky.



Odrůdová vína se u nás podobně jako v Německu a Rakousku dělí podle obsahu cukru v hroznech, z nichž byla vyrobena: škála začíná stolními a končí ledovými.



Není však většinou dost zdůrazněno místo, kde hrozny vyrostly. A to je přitom také nesmírně důležité. Říká se přece, že odrůda je matka vína, ale půda jeho otec.



To naopak přesně doceňuje apelační systém jihoevropský, jenž vína označuje především podle místa původu (třeba Chianti či Beaujolais). Odrůda a cukernatost jsou též důležité, místo zrodu vína, čili francouzsky terroir, však moku dává nezaměnitelný ráz a má na něj hodně velký vliv.



Třeba takový Ryzlink rýnský může na dvou odlišných stanovištích dosáhnout stejné cukernatosti, je ve stejné jakostní kategorii, ale přitom jde o dvě velmi odlišná vína! Nápoji totiž dávají chuť minerální látky ukryté v půdě - a jejich namíchání nikdo nenapodobí.



Vína originální certifikace

Apelační systém má velké přednosti, ale ani ten germánský není zcela zavrženíhodný. Co s tím? Ve Znojemské vinařské podoblasti chytře využili zákonné možnosti a jako první u nás uvedli v život i ten apelační.



Vytvořili přitom jakési víceobsažné označení: VOC - vína originální certifikace. Díky němu kupující ví, jakou odrůdu bere a zároveň i přesně z jaké lokality, což mu zaručuje stálou kvalitu.



Tato tři písmena lze totiž uplatnit pouze na vína, vyrobená z odrůd pro region nejtypičtějších a vzešlých z vybraných viničních tratí.



Vzniká tak jakási vínová extraliga, do které znojemští přihlásili svou „klasiku“ -Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Sauvignon.



Trojlístek má velké šance i na úspěch v zahraničí. Nám to možná tolik nepřijde, ale jihomoravská vína mají zásluhou střídání slunečných dnů a chladnějších nocí chuť silněji aromatickou a kořenitou, což labužníci ve světě oceňují.



Tvrdší klimatické podmínky pěstování dávají našim vínům výraznější charakter (tak to ostatně někdy bývá i s lidmi). Vzhledem k jinému klimatu se u nás rovněž nekonají tak velké invaze škůdců a vinohrady není třeba „prolévat“ chemií. I to nakonec přispívá ke šťastnému charakteru vín VOC.



Jejich první ročník byl ze sklizně 2008, od té doby si získaly už spoustu příznivců. Vína VOC poznáte podle pásky na hrdle láhve, na níž je číselný kód výrobce, šarže vína, počet vyrobených láhví a další údaje. Stojí za to nepřehlédnout ji...



http://kvety.atlas.centrum.c...s-medailemi-i-oficialnim-voc/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína