Slámová a ledová vína si zasoutěží stylově - v Lednici

http://www.tyden.cz, 23.6.2011

Stovky vzorků vín se představí při prvním ročníku mezinárodní soutěže ledových a slámových vín IceWine du Monde, která se od 2. do 4. září uskuteční na zámku v Lednici na Břeclavsku. Podle pořadatelů bylo osloveno zhruba 5000 vinařů. Cílem akce je poskytnout domácím výrobcům příležitost ke srovnání na světové úrovni a upozornit na Česko jako vinařskou oblast.



"Česká republika si zaslouží prestižní mezinárodní soutěž, jaké se konají v tradičních vinařských zemích," řekl dnes na tiskové konferenci prezident soutěže IceWine du Monde Jakub Šebesta. Podle něj je záměrem pořadatelů "dostat významná vína a vinaře do České republiky". Soutěž by také měla upozornit na kvalitu produkce českých a moravských vinařů, která se úspěšně prosazuje ve světě.



Prezentace ledových vín na světových výstavách je podle Šebesty poměrně vzácná. Populární jsou soutěže v Kanadě či ve Francii. Domácí i zahraniční výrobci tak prý mají velký zájem o novou soutěž, která rozšíří příležitost pro srovnávání vzorků.



"Ledové víno je ve světě dobře hodnoceno. Chceme získat 150 až 300 vzorků vín. Od českých a moravských vinařů máme příslib asi 70 vzorků. Zájem je velký," řekla ČTK za organizátory Barbora Tomášová. Podle ní mohou vinaři přihlašovat své vzorky do 5. srpna. Očekává se účast špičkových domácích i zahraničních vinařů.



Znalci upozorňují, že výroba ledového vína je náročná a závislá na přírodních podmínkách. "Musí se čekat, než dojde sedmistupňový mráz. Mnohdy se čeká do prosince nebo ledna. Někdy se ho vinaři ani nedočkají," řekl Šebesta.



Uvedl, že česká a moravská vína jsou kvalitativně jiná než například kanadská, kde hrozny zmrznou mnohdy již v polovině října. Moravské slámové víno slavilo úspěch například loni v Izraeli.



V soutěži Terravino Mediterranean International Wine Challenge 2010 se tam absolutním šampionem stal Štěpán Maňák ze Žádovic u Kyjova, který získal čtyři medaile.

Cílem soutěže je podle pořadatelů také zdůraznit gastronomickou hodnotu slámového vína. "Je nejlepší na konci gastronomické řady. Hodí se k dezertu nebo k plísňovému sýru. Znásobí zážitek z jídla," uvedl Šebesta.



Vzorky ledových a slámových vín budou hodnotit domácí i zahraniční degustátoři. Garantem projektu je Státní zemědělská a potravinářská inspekce s podporou České centrály cestovního ruchu - CzechTourism, Národního vinařského centra či Vinařského fondu ČR.

Součástí akce bude společenský a kulturní program pro širokou veřejnost.



Po dobu soutěže budou moci návštěvníci ochutnat vzorky vín a gastronomické speciality. Sledovat mohou také tradiční řemeslnou výrobu jihomoravského regionu.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína