Ministr pomůže sadům i vinicím

breclavsky.denik.cz, 4.7.2011

Jižní Morava – Ministerstvo zemědělství pomůže sadařům a vinařům. Těch je v České republice nejvíc na jižní Moravě. Ministerstvo navýší dotace v programech na zlepšení organizace sadů a na nákup kapkové závlahy, která dokáže úsporně dávkovat vodu, o třicet milionů korun.

"Cílem těchto dotačních programů je zlepšení zdravotního stavu porostů a zvýšení kvality pěstovaných plodin. Dotace na obnovu sadů chceme zvýšit o dvacet milionů, dotace na závlahy o deset milionů korun,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Podle něj je možné za dvacet milionů obnovit až sto padesát hektarů sadů nebo vinic.

Peníze ministr přidá z dosud nevyužitých prostředků z rozpočtu ministerstva zemědělství. „Před navýšením bylo pro letošní rok v programu restrukturalizace třicet milionů korun a v programu na stavbu kapkových závlah deset milionů korun,“ upřesnil ministr.

Zemědělci záměr ministerstva vítají. „Tyto programy je možné využívat už delší dobu. Ale peněz v nich moc nebylo,“ podotkl vinař Petr Marcinčák z Mikulova na Břeclavsku. Dodal, že pomůžou hlavně pěstitelům, kterým úrodu zničil mráz.
Letos jsou podle Marcinčáka škody po mrazech naštěstí malé. „Minulý rok to však bylo horší. Navíc jsou mrazem poničené vinice náchylnější k různým houbovým chorobám,“ řekl Marcinčák.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína