Sedlecké repete patřilo vínu

Břeclavský deník, 25.7.2011

Sedlec – Dobrá vína hrála prim na sobotní akci v areálu Zemědělského družstva Sedlec. Na akci nazvané Sedlecké repete měli převahu cyklisté. K popíjení vína jim vyhrávala cimbálka, kapela Melody Gentlemen a do půlnoci pak hudební skupina Mlha. "Jeli jsme náhodou kolem. Byli jsme na akci Národy Podyjí v Mikulově. Ale tady se nám to líbí víc. Je to takové domácké a jsou tu dobrá vína," byl spokojený Pavel Zámečník z Brna, který si neplánovanou zastávku s rodinou užíval u pohárku vína. "Ale jako cyklisté bychom neměli moc konzumovat," potutelně se usmál.

Sedlecké repete je v pořadí druhá letošní akce v areálu zemědělského družstva, která tvoří Poetické léto 2011 se Sedleckými víny. "Na první akci před čtrnácti dny jsme byli připravení, že bude hodně lidí.

Přesto nás to zaskočilo, protože jich bylo jednou tolik, než jsme si mysleli," pochvaloval si účast sklepmistr Zemědělského družstva Sedlec Ctirad Králík. Do Sedlece se pátého července vypravilo za vínem přes tři tisíce lidí. A vypilo se či prodalo tisíc lahví vína. Jak přiznal sobotní pokračování Poetického léta bylo na začátku trochu rozpačitější. Na nižší účasti se podle něj podepsala předpověď počasí.

Meteorologové totiž hlásili deštivo. Jenže byť se v sobotu odpoledne nad hlavami honily mraky, ani nekáplo.

"Teď jsme v polovině a začíná se to krásně plnit," věřil Králík před čtvrtou hodinou odpoledne v příchod dalších lidí.

Lidé podle něj spojí návštěvu Sedlece s dalšími akcemi v okolí. V sobotu to byl například mikulovský Festival Národů Podyjí. "Potkal jsem tady pár lidí, kteří říkali, že byli doteď právě tam a přesunují se k nám. Pro návštěvníky je to úžasné, že se děje tolik zajímavých akcí," zamyslel se sklepmistr sedleckého vinařství. Poetické léto přilákalo návštěvníky z celé republiky. "I ze zahraničí. V tombole třeba vyhrála paní ze slovenské Spiše. Místní přicházejí spíš k večeru," uvedl Králík. "Ochutnávkové zařízení máme otevřené už od května. I v běžnou sobotu se tady protočí hodně lidí," prozradil sklepmistr. Poslední prázdninová akce Poetického léta se Sedleckými víny se uskuteční třináctého srpna.

Zpěvem potěší například Saxana Petra Černocká.



(JIŘÍ ŠEVČÍK)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína