Kvalitní burčák? Bílá barva a jen z českých hroznů

Mladá fronta Dnes

Podél jihočeských silnic se začal prodávat burčák. Podle odborníků ale s pravým burčákem moc společného nemá. V pohotovosti je i Státní potravinářská a zemědělská inspekce. Ta může za klamání zákazníků dát až milionovou pokutu.

JIŽNÍ ČECHY Burčák. První letošní produkt našich vinařů. Po roce se opět objevují u silnic v kraji stánkaři, kteří oblíbený mok prodávají.

Hlavně na ně se zaměřila i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Vloni totiž pochybila asi třetina prodejců. Burčák ředili vodou, přidávali do něj barviva a hodně cukru. Někteří dokonce označovali jako burčák i nápoj ze zahraničních hroznů, což se nesmí.

"Kontroly potrvají do 30. listopadu. Po tomto datu se burčák už nesmí prodávat," sdělil mluvčí (SZPI) Michal Spáčil.

Například u obce Planá na Budějovicku stáli včera dva prodejci burčáku. Litr prodávali v PET lahvích za 45 korun. Jeden ze stánkařů vůbec nevěděl, z jaké oblasti je burčák dovezen, natož aby znal odrůdu vína, ze kterého je vyroben.

"Jsem tady jen na brigádě, já si burčák vyzvednu u jednoho muže a jen ho prodávám. Odkud je, nevím, asi z Moravy. Nějaké papíry u sebe mám, ale ty vám neukážu," prohodil nevrle mladý stánkař. Druhý prodejce už byl sdílnější. Burčák mu prý vozí z vinic u Znojma a jde o odrůdu Irsai Oliver. Podle vinaře a prodejce burčáku Zdeňka Hanzálka, který ve své vinotéce v Českých Budějovicích prodává burčák už 15 let, dělají někteří nepoctiví prodejci burčáku špatné jméno. "U silnic s ním většinou nestojí vinaři. Já si vůbec nedovedu představit, jakým způsobem funguje ta distribuce, aby ten burčák byl kvalitní. Nám ho vozí vinař z Dolních Dunajovic, je to asi 10 kilometrů od Mikulova. Jde o odrůdy Muškát moravský a Irsai. Litr u nás stojí 50 korun. Dostaneme čistou šťávu a ta pak v sudech při určité teplotě kvasí. O burčák se musíte každý den starat," uvedl vinař Zdeněk Hanzálek a dodal: "Já jsem vůbec neměl odvahu burčák u silničních prodejců ochutnat." Pokud je burčák dobře rozkvašený, pozná se podle toho, že má bílou nebo světle žlutou barvu, nesmí být světle ani tmavě hnědý.

Odborníci proto radí, abyste burčák kupovali v kamenných obchodech a vinotékách. Prodejcům u silnic se raději vyhýbejte. Burčák tam stojí celý den na slunci a nemá tendenci kvasit. Podle vinařů je to "mrtvá šťáva".

"Prodávají ho v PET lahvích, které jsou uzavřené víčkem tak, že se dovnitř nedostane vzduch. To by neměli. Když ho pak otevřete, tak vám to ani nevypění a to pravý burčák, který správně kvasí, měl," upřesnila vinařka Anna Hanzálková.



Pokračování na sr. B2



Pokračování ze str. B1



"Jestli je burčák pravý, nepoznám. Mám ho ale ráda, takže ho kupuji ve vinotékách," řekla Jana Sirotková z Českých Budějovic.

Inspektoři SZPI každoročně odhalí falešné burčáky. Loni byl jejich nejhorším prodejcem Pavel Straka z Brna. V jeho stánku obsahoval tento nápoj 74 procent vody.

"Ze vzorků zjistíme, zda je burčák nastavovaný vodou či nadměrně obohacený cukrem. Máme i unikátní přístroj, který dokáže určit původ hroznů a také rozlišit, zda není burčák nastavován jiným ovocem," zdůraznil Spáčil. Po zkušenostech z minulých let se také v laboratoři analyzuje, zda burčáky neobsahují přidaná barviva. Hlavně u červeného burčáku.

S prodejci, kteří klamou zákazníky, zahajuje inspekce správní řízení. Zákon jim umožňuje uložit pokutu až do výše jednoho milionu korun. Podle zkušenosti se prý nepoctivci poučí a další rok mají vše v pořádku. Zároveň se ale objevují noví nepoctiví prodejci s jinými fintami.



(Lucie Kándlová)



---



FAKTA

Burčák



- český vinařský zákon stanovuje, že pod názvem burčák se může prodávat produkt z letošních tuzemských hroznů

- prodej se povoluje od 1. srpna do 30. listopadu

- kvalitní burčák má světle žlutou až bílou barvu

- obsah alkoholu 1 až 7 procent

- kvalitní burčák obsahuje i množství vitaminů

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína