Přísní komisaři vybrali pětici mimořádných vín

Lidové noviny

BRNO S nadějí vzhlížejí k vínům letošním, s přísností hodnotí vína již hotová. V pořadí XIII. ročník vinařské soutěže Top 77 vín České republiky zná své vítěze, kteří budou oficiálně vyhlášeni při zítřejším slavnostním večeru ve Wannieck Gallery v Brně.

"Rok 2010 byl pro vinaře těžký především proto, že vína se urodilo tak málo, že někteří mají už nyní vyprodáno," připomněl ředitel soutěže Dan Mádr. Porota nezávislých odborníků, což je mezi vinařskými soutěžemi ojedinělé, vybírala z pětistovky vín od zhruba 150 výrobců.

"Celkem pět vín dostalo nejvyšší možné ohodnocení. Pro srovnání: vloni označení mimořádné získalo sedm vín, letos však byli komisaři přísní," podotkl předseda hodnotitelů Eduard Postbiegl.

K úspěchu na trhu ale nestačí, aby víno bylo "jen" dobré. Už podesáté proto odborníci vybrali také top design vína. Z přihlášených 371 lahví si hlavní cenu odnese Rulandské šedé z Vinařství Lahofer z Dobšic za kompaktně působící grafiku viněty a záklopky, respektující barevnost skla. "Vinaři sice dřou, aby víno bylo co nejkvalitnější, ale na design už jim často nezbývá sil. Jenže obal prodává," zdůraznil tajemník designérské poroty Milan Kabát. Přesto se porotci shodli na tom, že se celková úroveň vinět lokální produkce postupně zlepšuje – byť v kontextu zahraniční produkce by většinou neobstála.



(jih)



Foto: Dobré i krásné – jedno z vín z Vinařství Lahofer

FOTO M. DVOŘÁKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína