Hodonínský deník
Jižní Morava – Vinobraní jsou v plném proudu a o burčák také není nouze. Vinaři mohou být spokojeni, protože letošní úroda se nevyvíjí vůbec špatně. Na vinicích dokonce dozrávají vzorové hrozny, které nebyly léta k vidění. Vína, která vzniknou z letošní sklizně, by měla být kvalitní, a také úroda bude patrně výborná.
"Je to velice dobré. Pouze trochu unikají kyselinky vlivem tepla, ale to se dá technologicky zvládnout," uvedl tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Podle něj se letos vinohradům vyhnuly plísně i další choroby a vinařům přeje počasí. Od srpna je prakticky nepřetržitě teplo, což dozrávání hroznů vyhovuje. Zvyšuje to také jejich cukernatost. "Počasí je úplně perfektní, tak jak má být," pochvaluje si Půček. Kvalita hroznů i úroda podle něj s přehledem překonají loňský rok, který byl pro vinaře neúspěšný. Konkrétněji Půček sklizeň odhadovat zatím nechtěl. "Housata se počítají, až jsou doma," uvedl.
Hlavní část sklizně budou mít vinaři za sebou do poloviny října. Na vinicích zůstanou pak pouze hrozny, které si vinaři nechají na výjimečná vína a výběry.
Kvalitu hroznů na vinicích potvrzuje i ředitel jednoho z největších vinařství v ČR Znovín Znojmo Pavel Vajčner. "Ročník bude mimořádný. Sklízet se začalo díky dobrému počasí o dva týdny dříve. Cukernatost je mimořádně vysoká," dodal Vajčner.
(čtk)
Vinařské novinky do schránky