ČT 1
Lenka SOLANSKÁ, moderátorka: Mešní víno, ročník 2011 má ode dneška přímo arcibiskupské požehnání. Stalo se dnes odpoledne v historických sklepích pod zámkem v Kroměříži. Mešní vína se tam vyrábějí od poloviny 14.století. Aktuální ročník bude v archivu patřit mezi ty nejkvalitnější v historii.
Josef KVASNIČKA, redaktor:
Jako by se loni nebeská síla nad víny smilovala. Po chladném jaru hrozil další jalový ročník. Ale parádní podzim s přemírou sluníčka nakonec vinné révě vše vynahradil. 4 moravské vinice vydaly skvosty. Ten největší kupodivu ta nejsevernější. Rulanda šedá z Hluku překročila v cukernatosti hranici 27 stupňů.
Josef KADLČÍK, Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž:
Já su Hlučan, žiju tam 68 let a nepamatuju, že by vykládali někdy o takové cukernatosti.
osoba:
Požehnej toto víno, požehnej všem, kteří ho budou užívat.
Josef KVASNIČKA, redaktor:
Tato část sklepů pamatuje Karla IV. Ten v roce 1345 udělil Kroměřížským výsadu vyrábět mešní víno. A udělal dobře. Teplota ve sklepě je stálá 9 až 11 stupňů. Nijak nekolísá ani vlhkost. Mešní víno nesmí poznat chemii ani přidaný cukr. To kontrolují pověřenci biskupské konference. Kromě kroměřížských vinařů drží mešní licenci už jen karmelitánský řád. Sklepy pod zámkem v Kroměříži dbají na konzervativnost. Nerezové tanky jsou v menšině. Víno vyzrává v poctivých dubových sudech.
Josef IVIČIČ, technolog zámeckých sklepů:
Ty sudy pocházejí většinou z roku 1900, co máme doložené i tady z archivu, že jsou tam cejchy těchto sudů.
Josef KADLČÍK, Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž:
K oltáři by mělo jít to nejlepší víno, protože se říká krev páně. A když je něco krev páně, tak je to jasné.
Josef KVASNIČKA, redaktor:
Aktuální mešní víno. To je tekutých 150 tisíc kilogramů hroznů. Na poptávku farnosti z celé země bude ročník 2011 bohatě stačit. Josef Kvasnička, Česká televize.
Vinařské novinky do schránky