Nevídaný úspěch moravského vína v nové mezinárodní soutěži „gastronomických“ vín

Tisková zpráva

Vinařství Baloun znovu excelovalo na mezinárodní vinařské scéně. V rámci 25. ročníku veletrhu AGECOTEL 2012 - NICE CÔTE D'AZUR, který se konal ve dnech 22. - 25. ledna 2012, byla uvedena nová prestižní soutěž vín nazvaná „Concours International des Vins de Gastronomie™“.

Profesionální gastronomický veletrh AGECOTEL, který je každoročně pořádán v Palais des Expositions NICEXPO hlavního města Azurového pobřeží, je významnou událostí v kalendáři HoReCa. Jen v Espace Chefs se prezentuje na 35 šéfkuchařů, z nichž mnozí jsou ověnčeni hvězdičkami Michelin a patronáž nad různými kulinářskými akcemi přebírají renomované personality jako např. Léa Linster (Michelin v r. 1987) a Yves Thuriès (Musée de l’art du sucre a autor četných publikací).

V letošní jubilejní edici veletrhu byly nově představeny soutěže Risottomania, Trophée des Délices de la Méditerranée, Concours International des Vins de Gastronomie, Grand Concours de Packaging a mnoho dalších.

1. ročníku soutěže Concours International des Vins de Gastronomie se zúčastnila především vína z tradičních vinařských zemí jako jsou Francie, Itálie a Španělsko, ale i Austrálie, USA a Jižní Afrika. O to větší bylo překvapení, když se na pomyslných stupních vítězů objevilo moravské vinařství z Velkých Pavlovic! Z celkového počtu pouze tří udělených zlatých medailí získal Radomil Baloun jednu Gold Star za svůj Muškát moravský ročníku 2011, ostatní dvě putovaly do alsaského Clos du Château d’Isenbourg (Châteaux et Terroirs) za jejich Gewurztraminer ročníků 2010 Les Tourelles a 2009 Les Troubadours. Ze 13 udělených stříbrných medailí si pak vinařství Baloun navíc odneslo ještě tři Silver Stars, a to za Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Tramín červený, všechna z ročníku 2011.

Organizátoři soutěže, Paul Obadia (generální ředitel veletrhu AGECOTEL), Régine Le Coz (enolog) a Dominique Milardi (head sommelier, AS Monaco) komentovali tuto první edici jako ohromný úspěch, ve které hodnotící komise bodovaly s profesionalitou a velmi vyrovnaně, a již se těší na další ročník.

Další informace a výsledky: www.civg-igwc.fr


Helena Baker, AIWS
členka degustační jury

Soubory ke stažení

Tisková zpráva
doc, 868352

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína