Tento Sauvignon se od jiných trochu odlišuje

Břeclavský deník

Šampionem Valtických vinných trhů bílých vín je Sauvignon 2011 z Moravína. Majitel vinařství Ludvík Budín říká:

Valtice – Vinař Ludvík Budín z Valtic ví, jak na to. Sauvignon 2011 je už třetí víno z produkce jeho vinařství Moravíno, které se honosí titulem šampion Valtických vinných trhů. Na tradiční soutěži posbíral Budín i řadu dalších cen.



- Máte plnou náruč ocenění. Kolik je jich přesně?



Získali jsme pohár za cuvée, tři medaile a šampiona soutěže. Nato, že jsme nominovali šest vín, je to velký úspěch.



- Na prestižní výstavě jste získal už tři šampiony. Kterého vítězství si ceníte nejvíc?



Ze tří šampionů, které jsem zde vyhrál, si nejvíc považuji Grand Cuvée v roce 2005. Tím došlo k revoluci co se týká zatřídění vína. Poprvé vyhrálo cuvée jako víno s přívlastkem. Dříve byly jen cuvée jakostní. Díky tomu, že se tohle víno prosadilo na trzích, se změnil zákon. Apeloval jsem na to, že ho chci zatřídit jako víno s přívlastkem.



- Takže předtím žádné cuvée na vinných trzích nevyhrálo?



Ne, vyhrávaly vždycky odrůdy. Je docela problém toto víno vyrobit a dát chutě dohromady tak, aby konečného degustátora nebo zákazníka ohromily.



- O tři roky později jste měl díky Tramínu červenému ročníku 2008 dalšího šampiona. Čím se vyznačuje Sauvignon 2011, který vám přinesl vavříny letos?



Víno je vyrobené z velmi pěkných hroznů, což je základ při zpracování. Musímtaké říct, že se opravdu pěkně vyvíjelo. Při konečném zpracování už vykazovalo mimořádnou kvalitu. Je to takový náznak návratu vína, ve kterém je cítit černý rybíz a je trošku podepřený broskvovou chutí. Je to typ Sauvignonu, který se trošku chuťově odlišuje od klasických ovocných zahraničních vín.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína