Ušlechtilost místo jednoduchosti

Vinařství Lahofer sází na terroir znojemské podoblasti. Devět let není v tisíce roků trvající historii vinařství žádný čas. Přesto se za ten čas vyšplhala společnost Lahofer mezi přední producenty především přívlastkových vín. Na trhu se objevila v roce 2003 ještě coby První znojemská vinařská, obrat nicméně nastal teprve v roce 2006, kdy se dobudoval nový výrobní areál a pod novým jménem vstoupila do hry s produkcí významně silnějšího kalibru.

Přelomová certifikace Vinařství zvolilo jméno Jana Lahofera, dobšického autora mimořádné dřevěné knihovny pro Loucký klášter, která se dnes nachází v Památníku národního písemnictví na Strahově. A toto jméno se díky produkci firmy vbrzku dostalo do povědomí všech milovníků vín s typickým charakterem terroiru znojemské podoblasti.

Svou roli sehrálo i postupné zakoupení věhlasných vinařských tratí Babičák, U Hájku a Vinohrady ke Křídlůvkám. Réví na těchto vinicích rodí hrozny znamenité jakosti a s nenapodobitelnými vlastnostmi. Umocněné technologickými vymoženostmi dneška jsou vnímavým přístupem sklepmistrů přetaveny v jedinečná vína ryzího místního charakteru. Od zlomového roku 2006 se rovněž ze sklepa Lahofer k zákazníkovi dostávají vína v moderní ambaláži. Co do odrůdové skladby zahrnuje nabídka společnosti všechny významné odrůdy oblasti.

Dalším mezníkem v cestě za kvalitou produkce byl rok 2009. Tehdy vzniklo u nás vůbec první sdružení vinařů pracujících na základě kvalitativního hodnocení VOC – vína originální certifikace. Sklep se stal jedním z členů tohoto sdružení a vybrané partie vín od té doby školí v rámci zpřísněných požadavků na jejich jakost. Prakticky to znamená zvýraznění odrůdových vlastností vín s akcentem na jedinečnost jejich původu a místního charakteru. Ze zmíněných odrůd v portfoliu vinařství je jedním ze zástupců vín VOC Veltlínské zelené. Přestože plochy veltlínu se dnes kvůli popularitě globálních odrůd téměř nerozšiřují, stále ještě patří k nejrozšířenější sortě v moravských vinohradech. Znojemsko potom je ideálním domovem pro nenáročnou, oblíbenou révu, která tam rodí znamenité hrozny. Podívejme se, nakolik se jedinečnost místa, hroznu a zpracování projeví v jednom z vyhledávaných vín společnosti.

S trochou pepře Polosuché Veltlínské zelené VOC 2011 naznačuje už svou barvou noblesní původ. Zdobí je zlatý odstín, o choupek vyšší intenzity, než bývá u odrůdy obvyklé. Jiskřivou hladinu prostupují lehké zelenkavé tóny. Kytka se chlubí bohatým spektrem, vyrovnaným a příjemným. Mírný kořenitý part dává vůni zpočátku sebejistý projev. Po chvíli jej ale dostihnou ostatní valéry, které se probouzejí zvolna jeden po druhém. Ve vínu najdeme rovněž lehký odér půdy, svěží akordy ovoce, v závěru skromně zahrají svou notičku i vůně lípy a nasládlý dotek.

Vcelku plné tělo předloží obšírné chuťové spektrum, z něhož se v čele usadí nasládlý, mazlivý projev. Zdatně mu ovšem asistuje doprovod kyselin, takže sladkost se ustálí na hranici příjemné hladivosti, nezmermomocňující ostatní "parťáky" v chuti. Hned za ní nastupuje znatelné koření, přesněji řečeno pikantní pepřový vstup. Ten v mírné síle přetrvává až do konečného odplynutí doušku, zůstává dokonce i pár chvil po polknutí. Spolu s ním se prezentuje minerální vstup země, který dává vínu jistou pevnost v projevu.

Není to veltlín, na jaký jsme bývali zvyklí.

Jednoduchost a přímočarost je v tomto případě nahrazena ušlechtilostí a bohatostí chuti. Dlouhé odeznění je podpořeno oživujícími ataky ovocitosti, víno tak odplývá v komplexním, živém doteku, vzácně vyrovnaném a oslovujícím. Po čase, kdy se vína VOC hledala, veltlín Lahoferu naznačuje, kde je vinaři chtěli mít a v případě tohoto reprezentanta i mají.



---



Veltlínské zelené VOC 2011 – polosuché, Lahofer Znojmo Použité odrůdy Veltlínské zelené Školení po krátké době nakvášení čtyři až pět měsíců zrání v inoxových tancích Alkohol 12,5 % Vývojový potenciál 3 až 4 roky Producent a distributor www.lahofer.cz



FOTO - Hynek Glos



O autorovi: Milan Ballíik, spolupracovník redakce

Zdroj: Euro

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína