Šance pro mostecká vína? Bylo by to dobře, říká vinař Váňa

Most – Částečná prohibice reagující na otravy metylalkoholem je správná, ale poškodí proslulé české výrobce lihovin. Myslí si to mostecký vinař Ivan Váňa z Českého vinařství Chrámce, které má v okrese s výrobou alkoholických nápojů největší zkušenosti. Zda zákaz prodeje tvrdého alkoholu zvýší zájem o víno z Mostecka, prý ukáže čas. Podle Váni by rozumný příklon k bezpečnějšímu vínu kultuře pití v regionu jen prospěl.

"Je strašné, kolik lidí už zemřelo a osleplo na metylalkohol v lihovinách. Gaunery, kteří to zavinili, by měli co nejdříve chytit a zavřít na doživotí. Je hrozné, když někdo způsobí takové lidské neštěstí kvůli zisku," říká Váňa.

Zákaz prodeje tvrdého alkoholu chápe, ale na druhou stranu je to podle něj neštěstí pro všechny špičkové likérky, například Jelínek, Božkov nebo Krásné Březno.

"Ty na to doplatí, přestože pod neustálou kontrolou dělají kvalitní zboží," míní.

Vinárny, které stáhly značkové lihoviny z prodeje, zatím nezaznamenaly vyšší poptávku po vínu. Podle Váni se prodává dobře i bez částečné prohibice. Pokud by se ale konzumace zvýšila, vinařům by to pomohlo. ČR je totiž stále vnímána jako pivní velmoc.

"Víno je přitom zdravý nápoj, pokud se používá v malém množství a z radosti ze života. A obsahuje mnohem méně alkoholu než destiláty," hájí víno Váňa.



Foto: Ivan Váňa koštuje burčák. I víno se prodává bez omezení.

Foto: Deník

Zdroj: Mostecký deník

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína