O snoubení jídla s vínem už bylo napsáno mnohé a většině z nás se jistě vrylo do paměti jednoduché pravidlo o tom, že bílé víno se hodí ke světlému masu a červené k tmavému. Dobře, ale co dál? Od Vánoc až do Silvestra se na našich stolech objeví celá škála pokrmů a jedna jediná, byť sebepravdivější poučka nejspíš stačit nebude. Přesto je víno, a především to z domácích vinic nápojem, který umí naše tradiční pokrmy skvěle doprovodit. Stačí jen vědět, jak na to.
Sekt na přípitek i k polévce
Ke štědrovečerní večeři určitě patří přípitek. Aperitiv nejenže zdůrazní význam slavnostního okamžiku, ale také příjemně povzbudí chuť k jídlu. K tomuto účelu se nejlépe hodí jakostní šumivá vína neboli sekty. Pokud chcete dát na doporučení zkušeného sommeliera, pořiďte si pro tuto příležitost sekt suchý (láhev s označením brut). Milovníci sladších nápojů samozřejmě nemusí své chuťové buňky o cukr šidit, stačí, když zvolí sekt s jeho vyšším obsahem, tzv. demi sec.
Tradice velí začít celé menu rybí polévkou a pro ty, kteří nechtějí vína příliš střídat, mám dobrou zprávu. Suchý sekt skvěle doplní i ji. Pro pravé gurmány však existuje ještě další řešení – vyzrálé Neuburské nebo Rulandské bílé budou tou správnou volbou. Mnozí z nás však nemohou rybí polévku ani cítit a raději ji proto nahradí zeleninovou klasikou. V takovém případě nezbývá než vřele doporučit ryze českou odrůdu Aurelius, jejíž vůni odborníci pojmenovávají kdoulově-lipová a chuť kořenitá. Nezní to lákavě?
Čím zapít kapra
Ať už se na Vašem štědrovečerním stole pravidelně objevuje smažený kapr nebo vepřový řízek, zcela určitě tam nechybí bramborový salát. Obě varianty slavnostní večeře jsou relativně výrazné pokrmy, a proto i víno by mělo být dostatečně výrazné, aby s jídlem vytvořilo ten pravý harmonický celek. Vhodná jsou bílá vína s chutí tropických a citrusových plodů a vyšším obsahem alkoholu. Takovou příchuť můžete nalézt například u odrůdy Chardonnay.
Staročeský recept na kapra na černo si žádá něco opravdu zvláštního. Znáte odrůdu Malverina? Tato méně obvyklá odrůda bílého vína byla vyšlechtěna na jižní Moravě a mezi její velké přednosti patří vysoká odolnost vůči chorobám, což ji předurčuje k ekologickému pěstování. Chuťově jde o středně plné víno podmanivé chuti s typickým skořicovým buketem.
Někdy se na štědrovečerním stole objevují jiné druhy ryb než kapr. V jejich případě platí pro výběr vína jednoduché pravidlo – ryby sladkovodní jednoduše dušené na másle či víně si žádají bílá vína, chuť mořských ryb zase skvěle doprovodí vína růžová. Nejlepší růžová vína se vyrábějí z modrých hroznů krátkým ležením moštu na slupkách. Díky zvýšené popularitě těchto vín je začali vyrábět i mnozí čeští a moravští vinaři. Ochutnat k lososovi či tuňákovi můžete Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon.
Zahřejte se svařákem
K období vánočních svátků neodmyslitelně patří také další kulinářské speciality české kuchyně – asi téměř každému se vybaví pečená kachna se zelím a také houbový kuba. První z pokrmů je těžký a velmi chuťově výrazný, a proto jako ideální doplněk vyžaduje hutné extraktivní červené víno. Tuto funkci dobře splní odrůdy Merlot nebo Zweigeltrebe. Houbový kuba, taktéž relativně výrazný pokrm, si žádá bílé kořenité víno, například Veltlínské zelené.
Samostatnou kapitolu vánočních pokrmů zcela jistě tvoří cukroví, které je natolik rozmanité, že lze jen těžko dát konkrétní doporučení. Obecně však platí, že kombinace sladkého jídla se sladkým vínem je dobře harmonická a tudíž se k cukroví hodí vína s vyšším obsahem zbytkového cukru, jako jsou výběry z bobulí a vína ledová a slámová. K vánočnímu pečivu obsahujícímu ořechy můžete popíjet třeba jemně muškátový Irsai Oliver, ke kokosu zase skvěle ladí odrůda Aurelius, a zvláště zrálo-li víno v sudech typu barrique, můžete se těšit na chuťové tóny lesního medu, skořice, mandlí a kokosu.
A co popíjet v čase vánočním na zahřátí? Samozřejmě svařené víno z českých a moravských vinic. Více o vínech na www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.
Zdroj: www.blesk.cz
Vinařské novinky do schránky