Concours International des Vins de Terroir (TM) - Mezinárodní soutěž terroirových vín

Helena Baker

První ročník této zbrusu nové soutěže vín proběhne ve dnech 14.-15. února 2013 v jihofrancouzském městečku Brignoles v srdci Provence, kterou starosta a prezident Společenství obcí regionu v Provence, Claude Gilardo, představil světu citátem spisovatele Alphonse Daudeta: „Moji drazí, jakmile pšenice uzraje, nastanou žně, tudíž když se víno stočí, mělo by se pít...“

Soutěž je zaměřena na vína se zeměpisným označením původu ze všech vinařských oblastí z celého světa. Jejím cílem je ukázat světu nejen jakou roli v životě vína hraje terroir a povzbudit šíření kultury révy vinné a vína na mezinárodní úrovni, ale také upozornit na povolání spojená s gastronomií a agroturistikou.

Velké díky za inauguraci této významné soutěže ve světě gastronomie si zaslouží známá francouzská enoložka Régine Le Coz, zakladatelka mezinárodních soutěží Femmes et Vins du Monde/Femmes et Spiritueux du Monde www.femmesetvinsdumonde.com (jejíž sedmá, resp. třetí edice proběhne koncem dubna letošního roku v Monte-Carlu), Concours International des Vins de Gastronomie www.civg-igwc.fr (jehož druhý ročník se letos bude konat 5. dubna v Antibes) a Grand Concours de Packaging, který od roku 2009 probíhá současně na všech výše uvedených soutěžích.

S odkazem na toto, často mylně vyložené a nesprávně pochopené slůvko terroir, organizátorka Régine Le Coz zdůrazňuje: Terroir, magický a nepřeložitelný výraz, je součástí geografie i historie. Je poctou tvrdé práci vinohradníka a zdravému rozumu vinaře. Víno a terroir nás přivede do centra dění, kterému se dnes říká „svět vinařské turistiky“. Po celé generace a na celém světě víno a terroir představovaly a nadále představují silné emoce týkající se své identity. Víno a terroir se dnes stávají kulturními produkty, které jsou synonymní s objevováním, diverzitou, výměnou a pohostinností.

Claude Gilardo, který je velmi potěšen, že se tato významná soutěž bude konat v jeho městě - sídle provensálské šlechty a kraje, jež aktivně podporuje bioprodukci a zachování místních tradic, říká: Nyní více než kdy jindy bychom měli ocenit vína nejlepší kvality a zviditelnit kulturu vína a agroturistiky tam, kde víno buduje pevné základy pro společenský a místní hospodářský rozvoj, a to jak u nás, tak kdekoli jinde ve světě, kde kultura produkce vína existuje.

To samozřejmě platí nejen pro oblast Provence, ale i v regionech Moravy a Čech. Soutěž Concours International des Vins de Terroir umožní vinařům a producentům např.:

- zúčastnit se vývoje trhů v kontextu konkurence;
- usnadnit rozhodnutí klíčových osob ve výběru produktů učených na import/export;
- a především splnit očekávání nového a budoucího konzumenta při jeho hledání jedinečnosti, novinek a sdíleného požitku.

Organizátoři proto doufají, že se vinaři z ČR rovněž zúčastní se svými víny, která reprezentují náš místní terroir. Jako odměnu získají oceněná vína diplomy „Terroir de Diamant“, „Terroir d'Or“ a „Terroir d'Argent“ a zároveň budou prezentována na 1. mezinárodní přehlídce nazvané Vins de Terroir et des Cuisines du Monde, která se bude konat v průběhu července 2013 v provensálské vinařské obci Brignoles.

Uzávěrka přihlášek do soutěže je 10. ledna 2013.

Více informací a přihlášku ke stažení naleznete na: www.civt-ictw.fr

Helena Baker

*************************************************
Poznámka NVC: v tomto případě se nejedná o soutěž podporovanou VF/NVC - v případě zájmu o účast si musí vinař zajistit dopravu a platbu přihlašovacích poplatků individuálně.

{soubory files_aktuality_2696}

Soubory ke stažení

doc, 36352

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína