Vítězem Salonu vín se stalo Chardonnay pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec

Petr MALÝ, moderátor:


Nejlepším tuzemským vínem pro rok 2013 je Chardonnay pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Bzenec. Při závěrečném kole hodnocení letošního Salonu vín o tom dnes v Mikulově rozhodla porota složená z odborných degustátorů. A u vyhlášení byl i Ondřej Schneider. Ondřeji, čím vítězné víno odborníky zaujalo?

Ondřej SCHNEIDER, redaktor:

Dobrý večer. Hrozny pro letošního šampiona dozrály v roce 2011 ve slovácké vinařské podoblasti v obci Kyjov na 13 let staré viniční trati Klínky. Porota ocenila zejména vůni vína, která je intenzivní a zároveń přitom i jemná s projevy žlutého ovoce přecházejícího až do medových tónů, a také plnou chuť velmi strukturovanou se svěží kyselinou a náznakem zralých citrusů. Vinařství, Zámecké vinařství Bzenec tohoto vína vyrobili poměrně malou šarži, jen o asi 4 tisícech, tisících lahví. Tyto lahve už jsou samozřejmě v prodejní síti, k dostání jsou například ve specializovaných vinotékách nebo restauracích a takovou možná příjemnou zprávou pro milovníky vína je to, že cena tohoto vína není vůbec vysoká. Lahev lze pořídit za částku menší než 200 korun.



Petr MALÝ, moderátor:

Můžeš přiblížit, jakým způsobem se nejlepší domácí víno vybírá?



Ondřej SCHNEIDER, redaktor:

Tak, aby vůbec se vinaři mohli ucházet se svými víny o členství v kolekci Salonu vín, musí uspět na oblastních, na soutěžích. To se pokusili vinaři letos s rekordními 1600 vzorky. 700, necelých 700 z nich bylo vybráno do prvního kola hodnocení salonu vín, z nich vzešla nejlepší dvoustovka a právě z ní dnes degustátoři vybrali jednak šampiona, ale ohodnotili i zbývající a stovka těch nejlepších vín, která bude vyhlášená 12.února v Praze, se stane kolekcí Salonu vín pro rok 2013, která bude začátkem března umístěná v zámeckém degustačním sklepu ve Valticích, kde budou moci lidé po celý rok chodit ochutnávat to nejlepší z nabídky českého vinařství a českého a moravského vinařství pro rok 2013.



Petr MALÝ, moderátor:

Letošního šampiona i další klenoty mezi víny představil Ondřej Schneider. Díky.

Zdroj: ČT1

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína