Být královnou je fajn, tvrdí vítězka

Velké Bílovice – Přestože se do dámské vinařské soutěže přihlásila studentka mezinárodních vztahů bez větších ambicí, v silné konkurenci zvítězila.

Titulem Královny vín se letos pyšní Věroslava Osičková z Velkých Bílovic na Břeclavsku. "Vinařstvím žije celá naše rodina. Soutěžím jako je Královna vín ale u nás nikdo moc nehoví. Vše vzniklo spíše shodou okolností," přiznává vítězka.

O titul Královny vín se mohou ucházet dívky a ženy ve věku od sedmnácti do pětadvaceti let, které pocházejí z vinařské rodiny a svou prací jsou spojené s pěstováním hroznů,výrobouaobchodems vínem a dalšími produkty révy vinné. "S přihláškou přišel táta, protože loni poprvé nezvítězila studentka vinařské školy. Já měla zrovna zkouškové období a ležela v učebnicích. Až nedávno mi došlo, že se soutěž blíží a asi bych se měla nějak připravit," říká mladá žena, která ve čtvrtek oslaví třiadvacáté narozeniny. Soutěž má jasně daná pravidla. Teoretické znalosti z vinohradnictví a vinařství prověřil test a pohovory před porotami.

Ty zajímal také vztah soutěžících k vínu.

Nechyběla ani degustace vín k určení tří charakteristických odrůd.

"Nejmíň jistá jsem si byla právě při degustacích. Při odborných a technologických znalostech jsem spoléhala na to, co vím z domova. Táta totiž učí na vinařce ve Valticích. Když dojde domů naštvaný, že ve škole rozdával pětky, zkouší aspoň nás," směje se.

Mezi sedmi adeptkami na Královnu vín byla Osičková jedinou, která nestuduje valtickou "vinařku". "O přestávkách se holky stresovaly tím, co měly špatně v testu, a těžkými otázkami. Já si raději četla. Trémujsem dostala až v okamžiku, kdy mi dali na hlavu královskou korunku a všichni mě začali fotit. Vůbec jsem to nečekala," zavzpomínala na brněnský galavečer.

Po překvapení, které královnu doprovázelo ještě na následném juvenále, přišla radost až v rodné obci. "Všichni známí mi doma začali psát a volat. Být královnou je fajn," neskrývá radost studentka Vysoké školy ekonomické v Praze.

Přestože je od politologie vinařství poměrně vzdálené, novopečené královně se daří obojí skloubit. Postavení českého a moravského vinařství v Evropě se věnovala v bakalářské práci, za rok na téma naváže i v diplomce. Do budoucna pravděpodobně oba zájmy přerostou v profesi.

Královna vín má nejraději tramín od svého otce nebo básnického vinaře Bogdana Trojaka.

Zdroj: Brněnský deník

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína