Vzniká nová vinařská velkoobec – Velké Podlužice

Brno (13. května 2013) – Velkým Bílovicím, největší vinařské obci v České republice, přibyla silná konkurence. Vinařské obce na Podluží se totiž rozhodli vytvořit společný vinařský spolek – Vinaři z Podluží, který by svou nabídkou měl konkurovat nedalekým Bílovicím. „Během léta nabídnou Moravská Nová Ves, Prušánky, Poddvorov a Hrušky několik vinařských akcí, kterými chtějí oslovit vinařskou veřejnost. První z nich je společný Festival otevřených sklepů, který se uskuteční 1. a 2. června,“ říká Juraj Flamik z Nadace Partnerství, která festival pro Vinaře z Podluží připravuje.

Vinaři z „Velkých Podlužic“ chtějí odkazovat především na bohatou historii svého vinařského regionu. „Révu vinnou do svého tábora v obci Mušov přinesly 650 let před Velkomoravskou říší římské legie. Zeměpisně je to jen 30 km od centra dnešního regionu Podluží, ve kterém se nachází i jedno z možných sídel knížete Svatopluka, hradiště v Mikulčicích,“ cituje historiky Juraj Flamik. K rozšíření vína na Velké Moravě přispěla i křesťanská mise sv. Cyrila a Metoděje v roce 863, a když se při křtu nejstaršího syna českého knížete Bořivoje, Spytihněva, popíjelo víno, první sud údajně pocházel z Moravy, od samotného velkomoravského knížete Svatopluka. V nadsázce Flamik dodává, že při jedné ze svých návštěv sklepů na Podluží považoval i Jára Cimrman za velmi pravděpodobné, že legendární Svatoplukovy pruty, symbolizující neporazitelnost bratrské soudržnosti, byly právě pruty révy vinné z Podluží!

„Rozhodli jsme se tohoto příkladu následovat a svázali jsme pruty révy z vinic našich obcí. Doufáme, že nám tento krok pomůže k pozvednutí věhlasu vína z našeho regionu,“ vysvětluje Luděk Košut, jeden ze zakládajících členů sdružení. Oblast Podluží je známá jako „království malých vinařů“ a podle Lubomíra Glose z Moravské Nové Vsi, uznávaného vinaře, vinohradníka a otce odrůdy Cabernet Moravia, je spolupráce vinařů v tomto regionu nezbytná.

Počtem 1146 pěstitelů révy vinné tak Velké Podlužice rázem předčily o 135 pěstitelů největší tuzemskou vinařskou obec Velké Bílovice a v celkové ploše vinic jsou srovnatelné. „Zbývá nám spočítat počet sklepů, které mají vinaři na území Velkých Podlužic. Kdyby to bylo na velkobílovické Belegrady málo, pustíme se do výstavby dalších,“ slibuje s úsměvem vinař Luděk Košút.

Odborník na vinařskou turistiku, Juraj Flamik z Nadace Partnerství, je přesvědčený, že spolupráce malých vinařů je klíčem k úspěchu. „Dobře fungující spolky vinařů dnes ve vinařské turistice úspěšně konkurují velkým firmám. Osobní kontakt a následný prodej vína ze sklepa je pro malé vinaře nejlepší prodejní strategií. Velké Podlužice budou lákat pestrostí vína i folklóru a stanou se pro Velké Bílovice silnou konkurencí.“

Podpořit dobrý start nové vinařské velkoobce by měl i Festival otevřených sklepů, který se uskuteční o víkendu 1. a 2. června. „Bude se jednat o klasický letní Festival otevřených sklepů, s kvalitní organizací a s otevřenými sklepy od 10.00 v sobotu až do 15.00 v neděli. Kromě rekordní nabídky vín k degustaci také na návštěvníky čeká lokální gastronomie nejvyšší kvality,“ slibuje Flamik. K programu dodává, že v budoucnu se bude festival profilovat jako výrazně kulturní záležitost. Již v příštím roce bude spojený s místní folklórní slavností v Prušánkách. „Stále však budeme posilovat degustační program a pro návštěvníky bude festival svátkem setkání s malými vinaři a jejich víny.“

Další informace na www.otevrenesklepy.cz

Kontakty:

Juraj Flamik, ředitel Festivalu otevřených sklepů,
e-mail: juraj.flamik@nap.cz, tel. 515 903 117, 606 763 117
Profesní odbornost: vinařská turistika, enologie, cykloturistika a cestovní ruch

Martin Gillár, PR manažer Festivalu otevřených sklepů,
e-mail: martin.gillar@nap.cz, tel: 515 903 122, 775 958 907

{fotogalerie foto_aktuality_2836}

Soubory ke stažení

Tisková zpráva
doc, 195072

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína