Vinice na Grébovce vyprodukuje ročně 10 tisíc litrů vína. To nyní sbírá vavříny

Tři medaile získalo víno vypěstované na historickém vinohradu Grébovka v Národní soutěži vín 2013, vinařská oblast Čechy, kterou uspořádala v Suchdole Česká zemědělská univerzita.

Nájemce vinného sklepa v Havlíčkových sadech (Grébovka) Pavel Bulánek na tomto prestižním vinařském fóru převzal zlatou medaili za odrůdu Hibernal a dvě stříbrné za odrůdy Neronet a Rulandské modré.



Vlastníkem nejslavnější pražské vinice Grébovka je již přes dvecet let městská část Praha 2. V roce 1992 najala zkušeného vinohradníka Antonína Turečka.



Ten zde postupně vysázel dvanáct tisíc keřů. První z nich začaly rodit po čtyřech letech. Po jeho smrti převzala vinařské řemeslo dcera Iveta s manželem Pavlem Bulánkem, kteří pokračují v příkladné péči o cenný historický vinohrad. Je to poměrně náročné – veškeré práce se musí vzhledem k charakteru vinohradu provádět ručně.



Vinice má rozlohu 1,5 hektaru. Každoročně se z ní sklidí v průměru 10 až 15 tisíc kilogramů hroznů, ze kterých se získá přibližně 10 tisíc litrů vína. Víno z Vinohrad má certifikát Komise znalců.



V současné době se na vinohradu v Grébovce pěstuje osm odrůd: Müller Thurgau, Rulandské šedé, Rýnský ryzlink, Hibernal, Modrý Portugal, Dornfelder, Rulandské modré a Neronet.

Autor: Lukáš Plecháček
Rubrika: Pražský život
Oblast: Internet - Zpravodajství

Zdroj: prazskypatriot.cz

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína