KRÁL VÍN České republiky ocenil vinaře

Po osmi letech jsme se dočkali. Titul šampiona poprvé v historii vyhrává suché víno! Volařík je, po třech vítězstvích v soutěži kolekcí až druhý! Ampelos vstává z popela jako bájný Fénix a rekordním průměrem 90,1 zasazuje všem v soutěži kolekcí šach a mat. Osmý ročník projektu přináší neuvěřitelné výsledky. Vinaři stále více využívají možnost individuálního času dekantace vína.

Zasloužená ocenění, diplomy, plakety a medaile si vinaři převzali na Reprezentačním královském koštu ve zcela novém Olomouckém Clarion Congress Hotelu. Slavnostního aktu se zúčastnil primátor Olomouce Martin Novotný, který nad koštem převzal záštitu. Spolu s ním ocenění vinařům předali výtvarník Jiří Slíva, mistr světa Habanosommelier Ivo Dvořák a zástupci sponzorů. Nechyběla ani Miss Víno Lucie Klukavá a její dvě vicemiss Adéla Kadlecová a Hana Hegarová.

Nejlepší vína v jednotlivých kategoriích:

Champion Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr Vinařství LAHOFER, 92,4 bodů

Kategorie bílých vín do 7 g zbytkového cukru: Rulandské bílé 2012 výběr z hroznů VITIS 89,4 bodů

Kategorie červených vín do 7 g zbytkového cukru Pinot Cab 2011 výběr z hroznů Vinařství Konečný 91,2 bodu

Kategorie růžových vín do 70 g zbytkového cukru: Rosé Nad Zahrady 2012 pozdní sběr VÍNO J.STÁVEK 89 bodů

Kategorie červených a bílých vín od 7 do 70 g zbytkového cukru: Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO 92 bodů

Kategorie vín nad 70 g zbytkového cukru: Ryzlink vlašský 2011 ledové víno Vinařství Ilias   92 bodů

Pořadatelé navázali na loni zdokonalený systém hodnocení vín nabízející možnost individuální dekantace. Vína přes dekantační karafy degustátoři dostávají již několik let. Loni pořadatelé prodloužili povinnou dobu dekantace a navíc nabídli vinařům, aby v přihlášce uvedli dobu individuálně u každého vína. Do soutěže se tak nyní dostávají i mnohorozměrná vína ze starších ročníků, která se běžně do soutěží nedávají. K u nás zatím neobvyklému systému hodnocení se vyjadřuje ředitel soutěže Branko Černý: „Individuální doba dekantace loni budila u mnohých úsměšky, ale osvědčila se tak, že jí začaly nabízet i některé jiné soutěže. V loňském roce jsme dle pokynů vinaře dekantovali 14 vzorků, letos to bylo již 58! Stejně tak omezený počet degustátorů, kteří se nemění a hodnotí několik dnů, býval dříve terčem kritiky, dnes už řada pořadatelů soutěží přichází na to, že 40 či 80 hodnotitelů v komisi rozhodně není zárukou konzistentního hodnocení a své komise razantně zmenšují. Jsem rád, že můžeme být inspirací…“

Do KRÁL VÍN České republiky 2013 přihlásili vinaři celkem 849 vzorků. Vína jsou tradičně rozdělena do šesti kategorií dle druhu a zbytkového cukru. Nejméně obsazenou kategorií je kategorie perlivých vín, kterých bylo v souladu s podmínkami soutěže přihlášeno jen 5, takže již podruhé nebyla tato kategorie otevřena jako samostatná. Naopak nejvíce obsazenou je kategorie vín od 7 do 70 g zbytkového cukru, kterých bylo přihlášeno 340. Vinaři přihlásili 77 rosé a klaretů, 202 bílých vín do 7 g zbytkového cukru, 199 červených vín do 7 g zbytkového cukru a 26 sladkých pokladů. Většina vín byla pochopitelně z ročníku 2012, nejstarší víno z ročníku 2003.

Komise udělila celkem 25 zlatých medailí (*****), 89 stříbrných (****) a 173 bronzových (***). Na stříbrnou medaili bylo třeba překročit 86 bodů, bronzové se přestaly vydávat u 83,8 bodů. Neuvěřitelných 339 vín překročilo 80 bodů a medaile už na ně nezbyla. Rozhodně tedy neznamená, že vína s menším počtem korunek (bez medaile) nestojí za ochutnání či nakoupení. Veřejnost se se všemi medailovými víny může setkat na některém z Královských koštů, které proběhnou v říjnu v Praze, Ostravě, Českých Budějovicích a Hustopečích. Znalcům je určeno Turné KRÁLE VÍN – degustace 15 nejlepších vín řízená autorem projektu Branko Černým, která se koná ve více než 20 vinotékách napříč celou ČR. (Více na www.kralvin.cz)

Samostatnou kapitolu tvoří soutěž kolekcí. V souladu se statutem soutěže, se všechna vinařství, která přihlásila šest a více soutěžních vzorků účastnila soutěže o nejlepší kolekci vín. Hodnocení kolekce vzniklo prostým průměrem hodnocení šesti nejlépe hodnocených vín vinařství. Poslední tři roky vyhrávalo Vinařství Volařík, loni dokonce téměř o dva body. Kvalita vín se zjevně drží – po loňských 88,3 bodu je to letos 88,27, ale zřejmě vylétla nová hvězda s názvem Ampelos. Průměr přes 90 bodů zůstane asi dlouho rekordním počinem nejen tohoto projektu, ale i všech hodnocení u nás. „Skláním se tak hluboko, jak jen má gurmánsky tvarovaná postava dovolí“ poznamenává Branko Černý. Boutique BIO vinař z pálavského Pavlova s řeckými kořeny Georgios Ilias zapracoval a ke svému loňskému stříbrnému průměru přidal 1,3 bodů, ale nestačilo to na víc než bronzový stupínek. V TOP 10 vítáme nově (nebo staronově) Vinařství LAHOFER, VITIS, Tanzberg Mikulov a Vinum Moravicum.

pořadí

přihlašovatel/výrobce

bodový průměr

1

AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO

90,10

2

Vinařství Volařík

88,27

3

Vinařství Ilias

88,03

4

Vinařství LAHOFER

87,30

5

VITIS

86,53

6

Tanzberg Mikulov

86,43

7

Vinum Moravicum

86,20

8

Vinařství Štěpán Maňák

86,17

9

Vinařství Vladimír Tetur

86,07

10

Vinařství Šmerák

86,00

Hodnocení vín probíhalo v týdnu od 12. do 15. srpna v hotelu Eliška v Mikulově. První den hodnocení byl zahájen čtyřmi výukovými vzorky, na kterých se kalibrovala komise z pohledu přidělovaných bodů i tvarů aromatických a mohutnostních profilů. Tyto profily, autorů Ing. Pavla Kršky a doc. Josefa Balíka, jsou součástí unikátního hodnotícího systému Národního vinařského centra ELWIS a pomáhají na grafu lépe pochopit jemné nuance konkrétního vína, než pouhá bodová hodnota. Tyto profily naleznou milovníci vín na internetové stránce projektu www.kralvin.cz v databázi výsledků. Ke kalibraci byla použita medailová vína z loňského ročníku. Po výukových vzorcích následoval nultý vzorek a propojovací vzorek. Propojovací vzorky, které kontrolovaly nastavení jednotlivých komisí proti sobě byly v pravidelných rozestupech podávány po celou dobu hodnocení. Hodnocení řídil Branko Černý a v loni nově zavedené roli enologa mu velmi vydatně pomáhal Bc. Jaroslav Suský. Členové jednotlivých komisí dokumentují paritní rozložení degustátorů mezi enology, sommeliery a vinařské odborníky. Na postech předsedů zasedli Ing. Pavel Chrást, degustátor, Ivo Dvořák, mistr světa Habanosommelier a nositel řady titulů a doc. Ing. Josef Balík, Ph.D. z MENDELU v Brně. Stejně jako v loňském roce nebyly škrtány nejnižší a nejvyšší body v komisích, o to důsledněji musel být využíván systém porady u kulatého stolu s enologem po každém kontroverzním vzorku. Hodnocení vín pořadatelé věnují mnoho času, sil a prostředků. Vždyť s hodnocením vín pak prostřednictvím knihy a webu kralvin.cz pracuje veřejnost odborná i laická i několik let. Proto se, na rozdíl o jiných soutěží, při hodnocení vín nestřídají hodnotitelé a všechny vzorky tak ohodnotilo devatenáct statečných.

Výsledky soutěže vín najdete zde:  http://www.kralvin.cz/vysledky-souteze-vin

Velkou reportáž z Reprezentačního koštu zde:  http://www.kralvin.cz/zname-krale-vin

Reportáž z Královského koštu v Olomouci zde:  http://www.kralvin.cz/kralovsky-kost-v-olomouci

Akce je pořádána za podpory Vinařského fondu.

 

Tisková zpráva, zdroj: Branko Černý

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína