Největší výběr burčáku. Vinobraní v Litoměřicích bude rekordní

Litoměřice /ROZHOVOR/- Víkendové vinobraní bude lámat rekordy. Počet přihlášených stánků s burčákem přesáhl šest desítek. Do Litoměřic přijedou vinaři z velkých i rodinných vinařství z Čech a Moravy.

„Letos zažíváme obrovský boom. Takové množství stánků s burčákem v Litoměřicích nikdy nebylo. Je to poprvé, co se nám přihlásilo tolik vinařů. Hlásí se navíc spousta nových vinařství, o kterých jsem v životě neslyšela. Zájem je veliký," potvrdila ředitelka Městských kulturních zařízení v Litoměřicích a organizátorka vinobraní Věra Kmoníčková.

Vstupné na vinobraní je zdarma. Zábavu nabídnou tři scény hlavní scéna před radnicí, historická scéna na náměstí a dětská i jazzová scéna na Dominikánském náměstí. Alternativní scéna bude na Lodním náměstí. Na nejnavštěvovanější akci v Litoměřicích zamíří v sobotu také král Karel IV. se svou družinou. Ve chvíli, kdy král vjede na Mírové náměstí, se rozezní kostelní zvony. Spolu s ním pak náměstí dvakrát obejde historický průvod.

Organizátorka Věra Kmoníčková: Litoměřice mají mezi vinaři dobré jméno

Litoměřice - Poslední přípravy před Vinobraním 2013 vrcholí. Nejnavštěvovanější akce v Litoměřicích slibuje přes šedesát stánků s burčákem a více než dvě stovky ostatních prodejců. Jaký bude letošní ročník litoměřického vinobraní, ukáže až nadcházející víkend. Co se připravuje, však Deníku prozradila organizátorka akce Věra Kmoníčková.

Bude letošní vinobraní něčím výjimečné?

Každý rok se snažíme o to, abychom udrželi pomyslnou laťku našeho vinobraní vysoko. Není tedy jednoduché vymýšlet nějaké novinky. Letos jsme však zaznamenali enormní zájem o účast na vinobraní ze strany vinařů. A jejich počet je skutečně rekordní. Burčák přijede na vinobraní prodávat více než šedesát vinařů z celé České republiky. Takový zájem jsme v minulosti nezažili.

K tomu mě napadá jediné, nebudou vinaři odjíždět zklamaní, že neprodali?

Také nás to napadlo, proto je raději upozorňujeme. Na druhou stranu z minulých let víme, že od nás nikdy žádný vinař burčák zpátky nevezl. Asi se v „Liťáku" hodně pije.

Čím si zájem vinařů vysvětlujete?

Vinaři se mezi sebou dobře znají, vídají se na různých akcích několikrát do roka. Myslím si, že jejich zájem pramení z doslechu. Někde slyšeli, že je naše vinobraní dobré. A ono má opravdu v republice dobré jméno. Pro nás je to pozitivní zpráva.

Na co se, kromě burčáku, mohou těšit návštěvníci?

Připravená bude historická scéna, která bude mít svůj samostatný program. Náměstím se tak rozezní historická hudba, děti i dospělé zaujme také ukázka řemesel, dobové scénky, hudební a taneční vystoupení, rytířské souboje, honosný průvod Karla IV. a velký dobový jarmark. Programu se účastní okolo osmdesáti účinkujících. Hlavní scéna bude jako každoročně před radnicí. Zde vystoupí v pátek takové stálice, jako je například Spirituál kvintet. V sobotu náměstí roztančí Petr Kotvald nebo Kroky Michala Davida. Ani letos nebude chybět ohňostroj.

Budou nějaké vedlejší scény?

Letos jsme se rozhodli přemístit scénu, která byla v loňském roce na Tyršově náměstí, znovu na Dominikánské náměstí. Lidé si stěžovali, že je to daleko od hlavního dění. A měli pravdu. Proto jsme se vrátili k původnímu konceptu. V pátek bude tato scéna patřit dětem, v sobotu jazzu. U Hvězdárny pak budou pro děti připravené pouťové atrakce.

Jaké bude vstupné?

To je díky vedení města zadarmo. Očekáváme přitom mezi 20 až 30 tisíci návštěvníků. Nelze to však předem odhadnout všechno závisí na počasí. Budeme si tedy přát, aby se povedlo.

Zdroj:  http://regiony.impuls.cz
Datum vydání: 19.9.2013
Autor: Anna Hrochová

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína