Soutěž je zaměřená na zkvalitnění práce s vínem v gastronomii. Konkrétně na zdokonalení znalostí, prezentace, podávání, uskladnění vín a jejich snoubení s pokrmy v gastronomických provozech. Důraz je kladen na prohloubení znalostí o vínech z Moravy a Čech. Důležitou součástí soutěže je přednáška odborníka o vínech s označením VOC.
Kategorie junior
1. ročník sommelierské juniorské soutěže
„Sommelier Moravy“
Termín a místo konání: Středa 13. listopadu 2013, hotel Prestige ve Znojmě
Výsledky:
Soutěž je určena pro studenty, pracovníky v gastronomii a sommeliery, kteří v den konání soutěže nepřekročí věkovou hranici 21 let.
Jedná se o 1. ročník soutěže sommelierů o titul Junior Sommelier Moravy. Soutěž je zaměřena na dovednosti a znalosti o vínech z Moravy a Čech.
Celkem se zúčastnilo 25 soutěžících z 11 středních a vyšších škol.
Soutěžní část
Soutěž byla rozdělena do dvou částí:
Písemná část. Každý soutěžící se nejprve zúčastnil odborného písemného testu. Pět otázek bylo v anglickém jazyce. Test byl zaměřený na všeobecné otázky týkající se vinařství a vinohradnictví Moravy, dále na gastronomii a sommelierství všeobecně. Test měl 50 otázek.
Po úspěšném absolvování písemného testu postupovalo do další části 15 soutěžících s nejvyšším počtem získaných bodů.
Praktická část - semifinále se skládá ze dvou částí:
Degustace anonymních vzorků - čtyři vzorky vín z České republiky. Úkolem soutěžících bylo vína senzoricky popsat a pokusit se určit jejich odrůdu, ročník, zbytkový cukr a případně přívlastek.
Servis červeného vína – dekantace. Porota hodnotí:
• Přípravu pracoviště
• Techniku servisu
• Vystupování sommeliera a komunikaci s hostem
Finále soutěže - postupují 4 finalisté.
Finálové disciplíny:
• doporučení nápojů tuzemské provenience k připravenému menu
• oprava chyb ve vinném lístku – vinný lístek je postavený na vínech pocházejících z České republiky
• servis sektu
• představení jedné ze čtyř vinařských podoblastí. Soutěžící si podoblast vylosoval.
Soutěžící na 1. místě získal putovní pohár a titul „Sommelier Moravy“.
Hodnotící porota
Ivo Dvořák viceprezident AS ČR
Iva Kovaříková vydavatelka časopisu Sommelier
Libor Nazarčuk viceprezident AS ČR
Martin Marian ředitel a majitel hotelu Galant a hotelu Regina
Tomáš Odermatt BACCHUS Vins & Champagnes a.s.
Martin Pastyřík prezident AS ČR
Michal Šetka šéfredaktor Wine & Degustation
Jaroslav Chaloupecký obchodní ředitel vinařství LAHOFER
O soutěži
Soutěž mladých sommelierů o titul Junior Sommelier Moravy (kategorie junior do 21 let)
Soutěž je zaměřená na zkvalitnění práce s vínem v gastronomii. Konkrétně na zdokonalení znalostí, prezentace, podávání, uskladnění vín a jejich snoubení s pokrmy v gastronomických provozech. Důraz je kladen na prohloubení znalostí o vínech z Moravy a Čech. Důležitou součástí soutěže je přednáška odborníka o vínech s označením VOC.
Podle výzkumu České centrály cestovního ruchu – agentury CzechTourism je nekvalitní personál jedním z nejslabších článků tuzemské gastronomie. Lidé pracující v gastronomických zařízeních jsou velmi málo obeznámeni s víny obecně a leckdy už vůbec ne s tím, jak by se měla prezentovat a podávat. Není výjimkou, když jsou vína skladována a vystavena v nevyhovujících podmínkách a podávána v nevhodném skle a při nevyhovujících teplotách. Často se setkáváme s tím, že znají mnohá vína z různých koutů světa, ale o vínech z Moravy a Čech neví téměř nic. Naše gastronomie potřebuje výrazné posílení v personální oblasti, zejména lidmi, kteří vínu rozumí, fandí mu a jsou patrioti, kteří preferují vína z ČR. Musí umět vína nabídnout způsobem, který bude kvalitě našich vín odpovídat. Proto bude tato soutěž zaměřena výhradně na vína domácí produkce a tuzemskou gastronomii. Je samozřejmé, že vztah k tuzemským vínům a zdravý patriotismus je nutné začít budovat co možná nejdříve, a proto je tato soutěž určena pro začínající a mladé adepty oboru sommelierství. Proto si zaslouží soutěž na opravdu vysoké úrovni. Soutěž proběhla v jednom z nejvýznamnějších vinařských center jižní Moravy - Znojmě, což jistě přispěje k vytvoření bližšího vztahu mladých sommelierů k vinařskému regionu Morava a jeho vínům.
Organizátor a hlavní garant soutěže
Asociace sommelierů ČR
Spoluorganizátor
SOU a SOŠ SČMSD, Přímětická 1812/50, Znojmo
VOC Znojmo, o.s.
Partneři soutěže
SOU a SOŠ SČMSD, Přímětická 1812/50, Znojmo
VOC Znojmo, o.s.
Hotel Prestige
Za podpory
Vinařský fond ČR
Mediální partneři: Wine & Degustation
časopis Sommelier
Tisková zpráva. Více informací:
Bc. František Koudela
Ředitel soutěže
e-mail: reditel@sommeliermoravy.cz
tel.: 737 815 402
Vinařské novinky do schránky