Festival ukázal, že i pivaři mohou milovat dobrá vína

Sen o prodloužení turistické sezóny v Českém Krumlově se pomalu ale jistě naplňuje.

Český Krumlov – Je tomu sotva pár let, co si nejeden Krumlovák posteskl nad tím, že se tu v zimě nic neděje. Po letní sezóně, kdy ulice města praskaly ve švech, jak když utne. Město se uložilo k zimnímu spánku a vylidnilo. Pakliže krumlovského občana v létě historické centrum příliš neláká, v zimě už neměl důvod do města vyrazit prakticky žádný.

Poslední roky ale ukazují, že i to se dá změnit. Stálo to hodně práce, ale stálo to za to. Postupně vznikl Krumlovský Masopust, nová podoba Adventních trhů a vloni nenápadně zajiskřila svatomartinská vinná réva. Letos na ni navázal první Festival vína. Ten završila víkendová Zahradní slavnost v Pivovarských zahradách.

Leckdo možná poznamená, že v pivařském kraji nemá podobná akce tradici. Nemá, ale loňský i letošní rok ukázaly, že to vůbec nevadí. A navíc i to, že se v Krumlově najdou lidé, kteří se ve vínech opravdu vyznají. Během celého týdne mohli lidé okoštovat vína v několika restauracích a vinotékách, ale prohlédnout si i filmy, které mají souvislost s vínem. Včera pak Krumlov zažil i historicky první košt košér vín v synagoze.

Vrcholem byla Zahradní slavnost vína v Pivovarských zahradách, kde vyhřívaný obří stan skutečně doslova praskal ve švech. Koštovalo se, pilo, jedno, debatovalo.

"Značku Springer znám, šly jsme najisto přímo k nim," sdělily Lucie Tothová a Simona Bártová z Českého Krumlova při degustaci vín jedné ze sedmnácti vinařských firem, které své produkty lidem předváděly. "Pivo mám také ráda, ale z vín dávám přednost dobré značce a červeným vínům," dodala Lucie Tothová. "Já dávám přednost sice vínům bílým, ale tady jsem ochutnala červené a je velice dobré," dodala Simona Bártová.

Za zmiňovanými akcemi stojí Sdružení cestovního ruchu v Českém Krumlově, první impulzy ke vzniku Festivalu vína Český Krumlov si může připsat k dobru Českokrumlovský rozvojový fond. "Vloni jsme uspořádali první zkušební akci, kterou jsme ještě nenazývali festivalem, ale Vítáním svatého Martina. Letos jsme pro tuto myšlenku získali řadu partnerů pro jedenáct tématických večerů s vínem v různých místech města," řekl Miroslav Reitinger, ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu. Cílem je podle něj, i členů sdružení, vytvořit jednak akci pro takzvané sousedské setkávání, ale i povzbudit zájem o gastronomii v turistickém ruchu. Ta totiž také může být důvodem, proč město navštívit, i když jste na zámku už byli. "V budoucnu může být taková akce i pravidelnou nabídkou pro návštěvu Krumlova," dodal Miroslav Reitinger. Jak doplnil předseda Sdružení cestovního ruchu v Českém Krumlově Jaromír Boháč: "Když jsou návštěvníci spokojení, jsme spokojeni i my."

 

Zdroj: Českokrumlovský deník
Datum vydání: 18.11.2013
Odkaz:  http://ceskokrumlovsky.denik.cz/
Číslo: 268
Strana: 3
Autor: ZDENĚK ZAJÍČEK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína