ZNOJEMSKO - Znovín čekání na ledové víno vzdal. Lechovickým vinařům se ale zmrzlé hrozny podařilo sesbírat třináctého ledna. Ten den konečně naměřili mráz a vydali se do vinic. Od půl šesté ráno do čtvrt na devět pracovali vinohradníci ve vinici U Lipky.
Výroba ledového vína je náročná, což se odráží i na ceně. Foto: Jiří Eisenbruk
"Čekali jsme delší dobu, až ráno 13. teploměr konečně ukázal pod minus sedm stupňů Celsia," informovala Hana Kurtinová z Vinných sklepů Lechovice. Odrůdy Cabernet Sauvignon posbírali deset a půl tuny a Ryzlinku rýnského šest tun. "U 2700 litrů Cabernetu technolog naměřil cukernatost 44,8 stupňů, Ryzlinku je patnáct set litrů o cukernatosti 46,3 stupňů," dodala Kurtinová. V prodeji se toto víno objeví nejdříve za půl roku.
Šatovští vinaři z ročníku 2013 ledové víno vyrábět nebudou. "Teploty pod sedm stupňů na vinicích, kde byly hrozny na výrobu ledového vína, nebyly. Hrozny jsme posbírali na bobulové výběry. O to budou ledová vína vzácnější. Odrůdu Ryzlink rýnský jsme sklidili v průběhu minulého týdne," potvrdil ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Do hroznů ve vinici U tří dubů u Stošíkovic se prý už začali pouštět ptáci. "Proto jsme sklidili 14,9 tun Ryzlinku o cukernatosti 32,4 stupňů," doplnil výrobní náměstek Antonín Zatloukal.
Znovín přitom s ledovým vínem umí zabodovat. Rulandské šedé 2009 a Tramín červený 2010 se dokonce dostaly mezi tisícovku nejlepších vín celého světa publikace 1000 Vins du Monde (Tisíc vín světa). Ledové víno vyrobeno ze zmrzlých hroznů. Má výrazné aroma, nižší obsah alkoholu (8-9 procent) a vysoký zbytek cukru, obvykle se plní do malých lahví, cena odpovídá vysoké kvalitě, technologické náročnosti výroby a především nízké výlisnosti (pouze kolem 20 procent) při zpracování zmrzlých hroznů.
Zdroj: | 5plus2.cz |
Datum vydání: | 25.1.2014 |
Odkaz: | http://www.5plus2.cz/61464/l...lechovice-znovin-se-bal-ptaku |
Vinařské novinky do schránky