Místo do sklípku vyrazili vinaři koštovat do sokolovny

Byli jsme u toho. Polička – Je libo okoštovat moravská vína? Polička je k tomu jako stvořená. Kdo nevěřil, že ve městě mezi kopci, kde rozhodně nevládne teplé jihomoravské klima, je něco takového možné, přišel se v sobotu večer přesvědčit do místní sokolovny na vlastní oči. Tedy spíš na vlastní chuťové pohárky.

Plný sál sokolovny, tři vinaři ze Slovácka, několik desítek vzorků různých odrůd vín, živá hudba, dobrá nálada. Tak by se ve stručnosti dal popsat celý sobotní večer již sedmého Poličského koštu moravských vín.

U sklenky vína

Nápad organizovat košt moravských vín až v Poličce nemohl vzniknout jinde než ve sklípku na Moravě při sklence vína. "Jeden z vinařů je tatínek mé ženy. Jezdili jsme k nim na košt. Vždycky tam byla krásná atmosféra, proto jsme si řekli, že by bylo hezké zkusit něco takového i u nás v Poličce," zavzpomínal na začátky organizátor koštu Jan Matouš.

Realizace nápadu na sebe nenechala dlouho čekat. Tři vinaři se dali dohromady a už sedm let pravidelně jezdí do Poličky na dnes již tradiční košt moravských vín. "Pojali jsme to tak, že je to taková zábava, lidé nemusí jet dálku do sklepa. Mohou přijít sem, okoštovat, co se urodilo minulý rok i starší vzorky," popsal Jan Matouš.

K příjemné atmosféře svým uměním přispívali také hudebníci.

U nás sladší

Jedním z vinařů, kteří na košt přivezli svá vína byl František Hujer. "Konkrétně já tady mám sedmnáct druhů vín. Mám tu i starší vína, ale i ta mladší. Nabízím například Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlín, Rulandské bílé i šedé. Celkem zájem je o Ryzlink vlašský i když je to spíš suché víno. Tady v této oblasti jsou lidé totiž víc zatížení na sladší vína," mínil vinař František Hujer a dodává: "Přišli i lidé, kteří jdou spíš po těch sušších vínech, ale tady pořád přetrvávají spíš sladší vína." Podle jeho rady je potřeba při koštu zapojit všechny smysly.

Sto lidí, sto chutí

"Všeobecně u nás v Čechách se víc pijí vína bílá, nad čímž vinaři trochu hořekují," uvedl Jan Matouš. V Poličce si na své přišel každý. "Nejvíce mi zachutnalo Rulandské šedé a Sauvignon. Mám svého oblíbeného vinaře, ale ten tady dnes není," prozradil Zdeněk Červený. V tom, která odrůda vínamunejvíc chutná, se shodl i se svou manželkou. Oba navzdory mínění vinaře připouští, že mají raději vína sušší. "Jezdíme k jednomu vinaři do oblasti Velkých Pavlovic. Tady můžeme porovnávat tři vinaře, je to super," doplnila manžela Lenka Červená.

To, že u nás máme nejraději bílá vína, potvrdila další z návštěvnic. "Nejvíce mi chutná Hibernal bílý. Je to moje oblíbená odrůda. Zatím jsem zkusila asi pět odrůd. Zachutnalo mi i ledové víno. Mámtotiž ráda bílá sladká," svěřila se Magdalena Křeňková.

Zdroj: Svitavský deník
Datum vydání: 27.1.2014
Odkaz:  http://svitavsky.denik.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína