Za Vinaři na Podluží přišlo méně lidí. Dojeli hlavně z Čech

Podluží – Osmatřicet vinařů z pěti obcí otevřelo přes víkend svůj sklep a uvítalo v něm stovky návštěvníků z různých koutů České republiky. Ti se na jih Moravy sjeli za dalším ročníkem akce Za vinaři na Podluží. Cestovali mezi vinnými sklepy v Prušánkách, Starém Poddvorově, Novém Poddvorově, Hruškách a Moravské Nové Vsi.

Mezi jednotlivými obcemi rozvážel zájemce dokonce autobus a kromě vína lidé ochutnávali také regionální jídla. Lákadel bylo mnoho, přesto se letos organizátoři setkali se slabší účastí, než na jakou jsou u takové akce zvyklí. "Očekávali jsme více lidí, mezi obcemi se pohybovalo asi 650 účastníků. Na druhou stranu ale byli návštěvníci spokojeni, protože u vinařů bylo dost místa, vinař se jim mohl věnovat, protože k tomu bylo více prostoru. Obecně tak na akci panovala velká spokojenost, což je pro nás samozřejmě velmi důležité," sdělil za organizátorské sdružení Vinaři z Podluží Martin Chlad.

A spokojenost z mnohých návštěvníků doslova vyzařovala. "Na podobné akce jezdíme velmi rádi. Jsme z Přerova, takže místní vína jsou pro nás samozřejmě velkým lákadlem. Ochutnal jsem už několik vzorků, ale musím říct, že nejvíce mi chutnal Cabernet Moravia," svěřil se Daniel Čada, který hned slíbil, že příští rok na akci určitě dorazí znovu. "Ve sklepech je občerstvení, což nám velmi vyhovovalo. No ale zejména lidé tady jsou velmi milí a přátelští, takže jsme všichni spokojení," pochválil akci Čada.

Ochutnávat zejména bílé sladší víno přijela z Čech i Darja Němcová. "Jsme tady poprvé a s manželem se nám tu moc líbí. Je tu skvělá atmosféra, vinaři jsou milí a víno moc dobré. Takže paráda," zhodnotila mladá žena.

V sobotu měli vinaři otevřený sklep devět hodin. U některých zněla i hudba, jinde lidé jen postávali a ochutnávali vína. Spokojení tak byli nejen oni, ale i vinaři. "Atmosféra tady je příjemná. Letos je sice trošku slabší rok, chodí méně lidí než v minulých letech, ale jsme spokojení. Lidé hodně chutnávají například pozdní sběr, ale zkouší téměř vše," řekl vinař Vladan Kovár.

Stejný názor jako on, i organizátoři měl i další z vinařů z Prušánek. "Atmosféra a lidé tady je určitě dobrá, o tom žádná, ale návštěvnost oproti minulým ročníkům je dost špatná. Věřili jsme, že lidé přijdou, budu chtít nakupovat, protože přece jen je týden před Velikonocemi, ale bohužel opak je pravdou. Minulý týden byly Otevřené sklepy ve Velkých Bílovicích, takže možná je to tím. Tam je to ale úplně ve velkém, takže sem asi jezdí zas trochu jiní návštěvníci. Tak nevím, čemu přisuzovat menší návštěvnost," zhodnotil vinař Jan Zálešák.

Většina návštěvníků, kteří do jeho sklepa přišli, byla z Čech. "Přišli lidé z Hradce Králové, Mladé Boleslavi či Přerova. Místní sem chodívají zejména, když jsou otevřené sklepy jenom v Prušánkách. Dvoudenní festival je až tak netáhnou, protože řadu těch sklepů znají," poznamenal Zálešák.

Jeho slova o návštěvnících potvrzovali i kolemjdoucí. "Jsem z Prahy a na podobné akce jezdím na jih Moravy pravidelně. Je to tady takové pohodové, víno chutné a lidé příjemní," řekl Aleš Radoměřský."

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína