Třiatřicetiletý vinař z Kostelce u Kyjova Pavel Krýsa navázal na práci svého otce a bratra. Dnes vyrábí kolem sedmi tisíc litrů vína ročně v různých jakostních stupních.
Kostelec u Kyjova – Na sedm tisíc lahví vín za rok vyrobí Pavel Krýsa z Kostelce u Kyjova. Vinařství se přitom nevěnuje dlouho,donedávna měl na starosti provoz vinného sklípku a práci s ušlechtilým nápojem obstarával jeho otec. Loni se třiatřicetiletý Pavel Krýsa zaměřil také na vinici, v níž pěstuje odrůdy Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Sauvignon, Tramín červený, Chardonnay, Svatovavřinecké či Frankovka.
- Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Moji cestu k tomuto překrásnému oboru ovlivnili především můj otec a bratr. Vinařství se totiž věnovali dříve než já. Na tomto základě jsem se rozhodl také zapojit. A pohltilo mě to.
- V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Samozřejmě existuje řada postupů a důležitých zásad. Kromě zdravých hroznů, jejich rychlého a kvalitního zpracování či hygieny je to také láska a úcta k vinařství.
- Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Ano. Dobré víno je takové, které chutná zákazníkovi. To je pro mě hlavní předpoklad při výrobě vína.
- Kolik vína denně obvykle vypijete?
Kvůli náročnosti práce a povinnostem zase tak moc vína nevypiji. V tomto případě se snad ani nedá mluvit o denní spotřebě. Odhaduji, že za jeden měsíc to může být tak jedna lahev vína.
- Bílé, nebo červené? Jaké víno máte raději a proč?
Určitě bílé, na červené mám ještě čas. (smích)
- Na co by měl člověk dávat pozor při výběru vína k jídlu?
To je poměrně složité. Zvláště v dnešní době se snoubení jídla s tím pravým vínem věnuje zvýšená pozornost. Není potřeba se starat o standardní poučky, důležité je, aby víno k jídlu lahodilo.
- Vaše nejoblíbenější kombinace vína a jídla?
Pečená kachna a lahodné Rulandské modré. Tady rád udělám výjimku v podobě červeného vína. A s velkou chutí.
- Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Možná to bude znít jako otřepaná fráze, ale já osobně s vínem zažívám jen krásné chvíle. Hovořit jen o jedné by byla škoda. (úsměv)
- Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Jelikož jsem vinař mladý a úspěchů jsem zatím neměl možnost mnoho nasbírat, tak si cením toho prvního z koštu vín v Ježově. Z pěti odrůd, které jsem tam poslal, jsem diplom získal za tři.
- Jakou máte motivaci? Čeho chcete dosáhnout?
Aby víno chutnalo všem lidem, kteří k nám do sklípku přijedou.
- Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
Navázat na tradice našich předků, kteří víno vyráběli svým vlastním způsobem, je podle mě základ. Na druhé straně je potřeba říct, že v dnešní době se vinařství bez moderních poznatků a technologií neobejde. Takže věřím v kombinaci obou.
- Jaký máte názor na biovína?
O biovína jsem se zatím moc nezajímal. Bohužel.
- Kterého ze svých konkurentů si nejvíce vážíte? A proč?
Nemám svého oblíbeného "konkurenta". Nicméně velmi se mi líbí styl, jakým vyrábí víno Štěpán Maňák ze Žádovic.
- Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost myslím, ale nástupce zatím nemám. Ještě pár let vinařinu budu muset zvládnout s pomocí bratra a otce. Každopádně věřím, že až budu mít děti, tak budou v této krásné tradici pokračovat se stejnou chutí, jakou mám nyní já.
tip vinaře
Sauvignon 2013. Kořenitě plná chuť silně ovlivněná vůní. Mladé víno obsahuje výrazné kyseliny, zráním přecházejí složky vína do harmonického souladu. Pavel Krýsa
Zdroj: | Hodonínský deník |
Datum vydání: | 27.5.2014 |
Odkaz: | http://hodoninsky.denik.cz/ |
Vinařské novinky do schránky