Chinaski opěvují Pálavu. A vinohrady

Víno. Tak se jmenuje nový singl od skupiny Chinaski. Zalíbil se i tvůrcům chystaného seriálu Vinaři, použijí ho jako titulní píseň.

Pálava – Jedu jak Pražák, hlava nehlava, mám jediný cíl a přede mnou je Pálava. Tak zní úryvek nedávno vydané písně od skupiny Chinaski. Nese příhodný název Víno a stane se součástí aktuálně vznikajícího seriálu Vinaři.

Přestože je kapela Chinaski právě zaměstnaná natáčením nového alba, našli si její členové čas na odlehčenější zábavu a nahráli píseň o svém oblíbeném nápoji. "Na festivalech vidíme, že čím víc lidi pijou víno, tím více se objímají. Ve víně je totiž pravda i láska, která někdy mezi lidmi v běžném životě chybí. S nadsázkou proto tvrdíme, že jsme napsali v podstatě oslavnou letní píseň vína na podporu lásky a pravdy," říká s úsměvem frontman skupiny Michal Malátný.

Ten vytvořil text písně a spolu s František Táborským a Zdeňkem Vřešťálem složil i hudbu. Slova popisují radost člověka, který se, unavený pracovním nasazením, vydává za hranice všedních dnů. Vpátek po pracovní době sedá do auta a co nejrychleji odjíždí na Pálavu. Snaží se dostat pryč od stresu a tísně hlavního města.

V dalších slokách písně zpěvák vychvaluje příznivé účinky vína a také moravský způsob života. Tomáši Hrazdilovi z Lanžhota se nejvíce líbí druhá sloka. "Moje oblíbená část je, jak se tam zpívá o dobrém lidu z Moravy. Písnička je podle mě pěkná, líbí se mi. Zpívá se tam o jižní Moravě, jací tam jsou lidi, o víně. Poprvé jsem ji slyšel v rádiu, které poslouchám při práci. Hrají ji často, takže ji už docela znám," vyprávěl.

Celou skladbou se promítá radost z pití, zpěvu a obdivování krásných žen. V žilách se přitom bouří moravská krev.

Shodou okolností si písně v době její tvorby všimli tvůrci nového seriálu Vinaři. "Požádali kapelu, zda by ji mohli použít do titulků. Skladbu tak budoucí diváci uslyší i z televizních obrazovek," uvedla mluvčí kapely Chinaski Marta Říhová.

Titulní skladba k novému seriálu už má i videoklip. Natáčelo se v polovině července v okolí Pálavy. Štáb v čele s režisérem Vojtěchem Moravcem vyrazil do netradičních a poměrně nebezpečných míst, a to na Dívčí Hrady nedaleko Pavlova.

Klipem problikávají obrazy malebných míst a památek Břeclavska, zatímco celá skupina stojí na vrcholcích trosek hradu a nechává znít svůj zpěv a hudbu. V klipu je také možno zahlédnout několik záběrů z chystaného seriálu.

A jak hodnotí píseň Víno lidé z Břeclavska? "Líbí se mi, konečně je taky nazpívané něco o jižní Moravě. V poslední době skupinu Chinaski poslouchám častěji. Ta písnička je celkem nová a už jsem ji několikrát slyšela, dokonce jsem si ji i vyhledala na internetu. Rozhodně je hezká," chválila například Břeclavanka Tereza Špačková.

Úryvek z písně Zase je pátek a mám toho dost, tak beru kramle, za zády Černý most a pokud mi to D1 dovolí, než minu Jihlavu hodím Prahu za hlavu. Jedu jak Pražák, hlava nehlava, mám jediný cíl a přede mnou je Pálava Už od Brna jsem jako na trní, ta sladká píseň tak blízko zní. My máme rádi víno milujeme krásné ženy a zpěv a na věc jdeme přímo, v žilách nám proudí moravská krev. My tady totiž máme všechno co na světě máš rád a ochutnat ti dáme slunce a nekonečný vinohrad. *zdroj: YouTube.com

Zdroj: Břeclavský deník
Datum vydání: 6.8.2014
Odkaz:  http://breclavsky.denik.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína