Mikulov - město vína

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Mikulovu, ze kterého dnes vysíláme a kde náš celý unikátní projekt startuje, se říká město vína, slunce a dobré nálady. Jak jsme sami poznali, je vyhledávaným turistickým místem a má co nabídnout.

Sedmitisícovému městu dominuje krásný zámek a všude kolem jsou vinice, které plodí lahodné víno. Je tady co ochutnávat. Michal Janotka, který tady s námi natáčí to potvrdí. Pokud máte rádi víno, Mikulov si zamilujete.

Michal JANOTKA, redaktor:

Jen těžko byste našli město z hezčí polohou, než je právě Mikulov rozložený na posledních výběžcích Pálavy a obklopený bělostnými skalami a vinicemi. Právě vinohrady vám napoví, že jste v centru mikulovské vinařské podoblasti a s vínem se tady potkáte doslova na každém kroku. B malebných historických uličkách i na zámku. První neověřená zmínka o městě se datuje už na konec dvanáctého století.

Svatopluk VRBKA, kronikář města Mikulov:

Ale skutečně listina, která dokládá existenci Mikulova pochází z roku 1249, kdy přešel do majetku Lichtenštejnů. Později se dostal do majetku Dietrichsteinů.

Michal JANOTKA, redaktor:

Do dějin Mikulova se právě nesmazatelně zapsal kardinál František Dietrichštejn. Když ustoupila morová epidemie, nechal na vrchu jménem Tanzberg na znamení díků postavit tuto kapli sv. Šebestiána, která se momentálně rekonstruuje. Místu se od té doby říká Svatý Kopeček a z města sem vede raně barokní křížová cesta s malými kaplemi, které jsou doslova na každém kroku.

Rostislav KOŠTIAL, starosta Mikulova:

Je to nejstarší křížová cesta na sever od Itálie. Je zajímavá svým vznikem. Napřed vzniklo pět kaplí, potom sedm, nakonec církev se dohodla na čtrnácti zastaveních.

Michal JANOTKA, redaktor:

Unikátem je také tato barokní židovská synagoga. Jako jediná z dvanácti, které v Mikulově v židovské čtvrti vyrostly, zůstala zachována. Možná málokdo ví, že jív šestnáctém století pravděpodobně navštěvoval i rabi Löw, slavný tvůrce Golema, který v Mikulově jako druhý zemský rabín nějakou dobu pobýval.

Svatopluk VRBKA, kronikář města Mikulov:

Ta židovská komunita tady žila v podstatě až do druhé světové války, kdy většina z nich uprchla před nastupujícím nacismem do zahraničí. Vrátilo se jich 37 z více jak čtyř stovek, kteří uprchli a nebylo ani deset mužů, takže nebyli schopni uspořádat židovské modlitby.

Michal JANOTKA, redaktor:

Dnes je kdysi rozsáhlé židovské ghetto, tedy alespoň to, co z nich zbylo kulturní památkou.

Michal JANOTKA, redaktor:

Dominantou Mikulova je barokní zámek, ve kterém objevíte nejrozsáhlejší tuzemskou expozici vinařství a vinohradnictví. Ve sklepení pak najdete tento unikátní obří vinný sud, prý druhý největší v Evropě, alespoň to tady pyšně tvrdí. Schválně, kolik si myslíte, že se do něj vejde litrů kvalitního jihomoravského vína. Tisíc, deset tisíc, padesát tisíc? Stále je to málo. Je to přesně 101 tisíc 400 litrů. Do konce života byste tak měli vystaráno a pravděpodobně na nějakou dobu i všichni obyvatelé Mikulova, včetně kojenců. A umění si tady umí vážit, je tady toho totiž mnohem víc. Například galerie. Tolik, kolik jich je v Mikulově se jen tak nevidí a že se je na co koukat. Jsou v podstatě na každém kroku.

Michal JANOTKA, redaktor:

Unikátní je tady také počasí, o čem jsme se i přesvědčili. I když na celé jižní Moravě silně pršelo, tady dlouho nespadla ani kapka. Jakoby se déšť Mikulovu vyhýbal a když už začalo pršet, po pár minutách už zase svítilo sluníčko. Snad jedinou nevýhodou při natáčení tady v Mikulově je fakt, že vám na každém kroku nalévají víno a tak artikulovat a postupně vyjít na Svatý Kopeček není vůbec jednoduché.

Michal JANOTKA, redaktor:

Tak jsem konečně tady, dalo to pořádně zabrat, jsem propocený, ale podívejte se na ten výhled, to opravdu stojí za to a navíc - mám tady nalité další víno.

Michal JANOTKA, redaktor:

Ono víno je v podstatě stále kolem vás. Snažíte se před ním zmizet a schovat? Nedělejte to. Stejně se vám to nepovede a hlavně, nemá to ani smysl. Tady totiž víno umí.

Rostislav KOŠTIAL, starosta Mikulova:

Naše vína jsou skutečně konkurenceschopná v celém světě, dneska vozíme z této oblasti medaile ze všech destinací vinařských, ať už je to Paříž, ať jsou to čínské provenience, ať je to Kanada, Amerika.

Michal JANOTKA, redaktor:

Myslete ale na to, že pomalu popíjet tady na sluníčku je zrádné a chce to pořádně prokládat vodou, jinak brzo odpadnete. A mimochodem, říkali jste si, že Mikulovu k dokonalosti snad chybí už jen moře? Tak se ještě jednou dobře podívejte. Tato pohlednice přináší jasný důkaz, že toto hrdé jihomoravské město má k moři blíž, než si myslíte. Michal Janotka, Prima FTV.

Zdroj: PRIMA Family
Datum vydání: 9.8.2014
Moderátor: Terezie KAŠPAROVSKÁ
Relace: Zprávy FTV Prima

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína