Oranžové víno má barvu po slupkách

Na trhu s vínem se objevil nový produkt. Je jím před několika dny poprvé vinařskou inspekcí zatříděné oranžové víno Pinot gris, což je Rulandské šedé 2013, které bylo navíc oceněno jako česká biopotravina roku 2014 v kategorii biovíno.

"Zatímco růžové víno je vyrobené z modrých hroznů stylem bílého vína, oranžové vzniká tak, že barvu a charakteristické vlastnosti dostává dlouhodobou macerací – ležením bobulí na slupkách. Tyto hrozny odrůdy Rulandské šedé, ze kterého bylo oranžové vyrobeno, mají narůžovělou barvu slupky. Bobule jsme před lisováním při teplotě tří stupňů macerovali 48 hodin. Přitom se uvolnily z dužniny a ze slupek veškeré látky a také zbarvení, takže víno je takové mohutnější, tělnatější a má vyšší barevnost," řekl Právu autor novinky, vinař Petr Marcinčák z Mikulova, který se již může pochlubit celosvětově významnými oceněními v kategorii slámových vín, v jejichž výrobě je uznávanou špičkou.

"Zatřídění našeho produktu je sice novinka, ale oranžová vína už dělá více vinařů a já se domnívám, že mohou být postupem času stejně módní, jako byla při nástupu na trh před časem vína růžová," dodal s tím, že zatřídění vína podléhá zákonu, provádí ho Státní zemědělská a potravinářská inspekce a v praxi to v tomto případě znamená, že může být pro víno, pokud bude splňovat požadované parametry, užit oficiálně název "oranžové" a pod tímto označením může vystupovat i na trhu. Podobně jako byla zatříděna a názvem obdařena vína suchá, perlivá, svatomartinská a další.

Biovína vyrábí Marcinčák v celé šíři produkce od poloviny roku 2012, tedy od doby, kdy česká legislativa umožňuje certifikovat biovína. Výroba takového produktu představuje celý soubor pravidel, který je nutné přísně dodržovat.

Patří k nim například zákaz používání chemických přípravků na hubení hmyzu, ale i plevele a trávy, hnojí se pouze přírodním organickým hnojem, jako je např. kompost.

"Při boji s plísněmi používáme v omezené míře pouze síru a měď a pak především speciální přípravky určené pro bioprodukci, jako jsou výtažky z rostlin, vodní sklo, v podstatě něco jako prášek do pečiva na bázi sody, výtažky z fenyklového oleje a podobně. Přípravky slouží jen jako mechanická ochrana, nedostávají se do pletiva rostliny," popisuje vinař. Jak dodává, je taková výroba sice o něco dražší, ovšem na biovýrobu jsou zase vyšší dotace.

"Cena není rozhodující faktor, je to spíše mnohem pracnější proces. Jde mimo jiné i o náročnější údržbu vinohradu, kde se nehubí chemicky žádný plevel, takže se neotravuje půda a ve vinohradech zůstává stále něco zeleného pro další život, což pak znamená pochopitelně mnohem více práce s náročnější kultivací mezi řádky," popisuje Marcinčák.

Jeho vinařství o rozloze sto hektarů je už celé ekologické s bioprodukcí. Ročně vyrobí zhruba 250 000 litrů vína. Láhev vinařské novinky přijde na 240 korun.

Letošní deště a počasí v posledních týdnech poškodily i Marcinčáka. "Nechci plakat, cukernatost je nižší, většinou v kabinetech, byť máme i nějaké pozdní sběry, ovšem produkce, která už je z větší části sklizena, bude asi pouze třetinová," dodal k letošní úrodě.

---

Zdroj: Právo
Datum vydání: 8.10.2014
Odkaz:  http://pravo.novinky.cz/

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína