Vinařský půlmaraton se po dvou letech vrátí na třídu Míru

PARDUBICE Pardubický vinařský půlmaraton, který se uskuteční v sobotu 18. dubna, bude mít novou trasu. Zatímco v loňském roce museli závodníci kvůli opravám třídy Míru běžet přes Sukovu třídu, letos se vrátí zpátky do centra. Místo tradičních tří kol tentokrát závodníky budou čekat jen kola dvě, okruh se totiž zvětší až na Cihelnu.

"Chceme oslavit ukončení oprav třídy Míru sportem, očekáváme, že přes ni proběhne až devět tisíc lidí. Počet okruhů jsme snížili proto, aby se špičkovým sportovcům nepletli pod nohy ostatní závodníci, kteří třeba zůstanou o kolo pozadu, a nebránili jim tak v dosažení lepšího času," vysvětlil pořadatel Pardubického vinařského půlmaratonu Oldřich Bujnoch.

Kromě českých vytrvalců se na start závodu postaví zástupci dalších šestnácti zemí včetně Keni. Nejlepší závodníci ale tentokrát budou na půlmaratonu chybět. "Opustili jsme myšlenku dotáhnout sem běžeckou špičku. Raději ty peníze investujeme do ocenění pro závodníky a širokou veřejnost," vysvětlil Bujnoch.

Na startu hlavního závodu by se podle organizátorů mělo objevit 1500 až 1700 lidí. "Běhání je krásné a všechny sporty v něm mají základ. Jsem ráda, že tento závod je trochu jiný než ostatní, není zbytečně megalomanský, ale přesto mají sportovci motivaci. Lidový běh navíc může přilákat i mladou generaci," řekla bývalá skvělá atletka Jarmila Kratochvílová.

Součástí akce je kromě samotného půlmaratonu a lidového běhu také projížďka na in-line bruslích, závod handbiků a koloběžek. Místo tradičního sedmikilometrového závodu je tentokrát na programu Pernštejnská desítka.

Zdroj: Mladá fronta Dnes
Datum vydání: 6.2.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína