Znojmo – Historické centrum Prahy či Českého Krumlova, Lednickovaltický areál, Vila Tugendhat v Brně či židovská čtvrť a bazilika svatého Prokopa v Třebíči. Ktéto vybrané společnosti by se časem mohla připojit i patrně nejznámější vinice na Znojemsku, Šobes v Podyjí. Vinaři ze Znovínu Znojmo se totiž aktivně snaží o zapsání vinice do seznamu památek UNESCO.
Aktuální situaci přiblížil ředitel Znovínu Pavel Vajčner. "Čekáme na převod příslušného pozemku ze Státního pozemkového fondu na Národní park Podyjí. Ve spolupráci s odborníky současně připravujeme historické podklady a v červnu by měli archeologové zahájit na Šobesu odborný průzkum," uvedl Vajčner. Jak dodal, vše vede k tomu,aby mohli podat žádost o zapsání vinice mezi památky UNESCO. "Je před námi ještě spousta práce," naznačil Vajčner.
S myšlenkou nechat Šobes zapsat mezi vyhlášené památky České republiky přišli vinaři zhruba před rokem. "V souvislosti s opravami vinice bádáme v historických materiálech a zjištěné skutečnosti nás na tuto myšlenku přivedly. Navíc, všechny významné vinařské země mají viniční tratě v seznamu památek UNESCO zapsané," nastínil Vajčner.
Odborník na cestovní ruch Pavel Kovařík snahy vinařů vítá. "Je to pozitivní snaha a v případě uspění by se počet turistů zněkolikanásobil. Zápis v seznamu památek UNESCO by totiž přilákal i ty zahraniční. Nabízí se ale úvaha, jakou kapacitu lidí území má," řekl Kovařík.
Šobes má pověst jedné z nejlepších vinařských poloh dokonce v celé Evropě. Révu tam pěstují vinaři v kopci v terasách. Podmínky pro pěstování vína v této lokalitě jsou podobné jako v okolí Rýna nebo francouzské Rhôny.
"Réva roste v nízké nadmořské výšce na jižním svahu. Okolní lesnaté kopce ho chrání před větrem a také před škůdci. Vína jsou aromatická i díky kamenité půdě. Přes den nasává sluneční teplo a v noci je vyzařuje," objasnil již dříve Luboš Cholasta ze společnosti Znovín.
Asi na dvanácti hektarech tam vinaři pěstují odrůdy Ryzlink rýnský a vlašský, Rulandské bílé a šedé, méně Pálavu či Sauvignon.
Zdroj: | Znojemské noviny |
Datum vydání: | 24.4.2015 |
Vinařské novinky do schránky