Ze znojemského vinobraní se stane ráj pro sběratele i soutěživé povahy. Premiérově se rozjede i vinařský turistický autobus

Do Znojemského historického vinobraní zbývá necelý měsíc a zbystřit by tak měli nejen milovníci vína, burčáku, historie nebo kultury, ale také sběratelé nebo ti, kteří rádi soutěží či chtějí otestovat své znalosti. Na znojemském vinobraní, které se koná od 11. do 13. září, totiž pro ně organizátoři připravili několik zajímavých novinek.

Jedna z nich nadchne zejména sběratele a milovníky historie. Mince, které rozhazovali v rámci velkolepého průvodu krále Jana Lucemburského účinkující, totiž poprvé nebudou čokoládky v obalu vypadajícím jako penízek. Letos se bude rozhazovat na sedm tisíc opravdových mincí, připomínající staré groše. "Stříbrné mince, speciálně vyražené pro naše vinobraní, budou mít z jedné strany znak Znojma a nápis Královské město Znojmo, z druhé strany vizuál vinobraní, tedy střapec hroznu révy vinné, a nápis Znojemské historické vinobraní 2015," přibližuje vzhled jedinečných mincí František Koudela, ředitel Znojemské Besedy, která vinobraní pořádá.

Že se z nich stane opravdu sběratelský kousek, potvrzují další slova Františka Koudely. "Naší myšlenkou je obměňovat tu stranu mince, kde je nápis Znojemské historické vinobraní a rok jeho konání, měnit se na této straně mince může i aktuální vizuál vinobraní. Z každého ročníku si tak sedm tisíc šťastlivců může odnést zcela originální minci," dodává František Koudela.

Po mincích se budou pídit i soutěživé povahy. Přesně stovka z nich totiž není ve stříbrném, ale zlatém provedení, a mají tak výjimečnou vlastnost – zlatá mince se stává volnou vstupenkou na Znojemské historické vinobraní 2016. "Ti, kteří zachytí nebo najdou zlatou minci, si ji samozřejmě také mohou ponechat jako suvenýr. Pokud ale budou chtít, mohou ji vyměnit za permanentku na další ročník vinobraní," doplňuje František Koudela.

Letos se bude poprvé rozhazovat na sedm tisíc opravdových mincí, připomínajících staré groše

Zapojit se bude muset i šestý smysl

Daleko víc si však hraví a soutěžící návštěvníci užijí na bonusové scéně vinobraní – v rezidenci TGM na Masarykově náměstí při poznávání vín. Víno všemi smysly, jak se tento doprovodný program nazývá, totiž prověří, jak jsou schopni rozpoznat nejtypičtější odrůdy Znojemska všemi smysly. K ruce jim bude člověk nejpovolanější – Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR. Poznávání je zaměřeno na znojemskou vinařskou podoblast, a tudíž na typické odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Rozhodně však nepůjde jen o zkoumání zrakem či čichem, jak by se dalo očekávat.

Na začátku bude každý vybaven anketním lístkem, který, pokud vyplní správně, je cestou k odměně – jednomu degustačnímu vzorku ve stanu VOC Znojmo u rotundy sv. Kateřiny a odznaku formou samolepky na klopu, že dotyčný je opravdovým znalcem vína. Cesta to však nebude jednoduchá. Nápovědu dostanou ale všichni už na začátku: na plakátech s fotografiemi jednotlivých odrůd naleznou základní popis odrůd i jejich typické charakterové vlastnosti. Bedlivě by si je tak každý návštěvník měl prostudovat. A poté vyrazit na jednotlivá stanoviště.

"První úkol prověří zrak, a tudíž rozeznání těchto tří odrůd dle barvy, lépe řečeno odstínu vína. Druhý úkol ukáže, jak dobří jsme ve zkoumání vůní – čichem budete muset rozpoznat typické vůně pro Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Další úkol prověří chuť – ovšem ne samotných vín, ale džusů s typickými ovocnými tóny, které jsou ukryté ve vínech," láká soutěživé návštěvníky vinobraní František Koudela. "Na čtvrtém stanovišti budou spojovat vína s hudbou podle místa jejich původu a zapojí tak svůj sluch. A víno budou poznávat i hmatem – pomocí štěrku či oblázků. Některé odrůdy jsou totiž jemnější, hebké, jiné jsou řízné a mají ostřejší ráz. Myslím, že poznávání vína hmatem ještě nikdy nikdo neprováděl," říká s úsměvem František Koudela. Aby šlo opravdu o poznávání vína všemi smysly, zapojit se bude muset i šestý smysl, a to skrze snoubení vína a pokrmů – tedy jaké prezentované jídlo se nejlépe hodí k té které odrůdě. "Lidé jsou od přírody hraví a soutěživí, věříme proto, že naše Víno všemi smysly tyto lidi nadchne. A ještě se něčemu přiučí," uzavírá informace k doprovodnému programu František Koudela.

Poznávání bude zaměřeno na znojemskou vinařskou podoblast, a tudíž na typické odrůdy

Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené

Premiérově se rozjede vinařský turistický autobus

Víno bude hrát hlavní roli i na Vinném trhu, neboť je nosným tématem vinobraní, a proto dostalo kromě scény vinařů VOC Znojmo i své speciální místo v centru města v režii Znojemské Besedy. V rámci vinobraní tak vůbec poprvé na jednom místě ochutnáte zdejší i rakouská vína. Pět místních vinařů a jedno vinařství ze sousedního města Retz tu za zvuků cimbálové muziky Denár budou ze speciálního vinného lístku nabízet svá nejlepší vína. Atmosféru starodávného vinného trhu dokreslí balíky slámy a prázdné sudy od vína. Svá vína tu budou nabízet Vinařství Pijálek & Jäger, Arte Vini, Vinařství rodiny Nápravovy, Vinařství Šmudla Karel, Vinařství Simenon a Weingut Windmühlheuriger Bergmann. Nabízená vína na Vinném trhu doplní i speciální menu – návštěvníci si pochutnají na vinařském guláši, krkovičce na červeném víně nebo na vinařském špízu.

V souvislosti s vínem připravili organizátoři další novinku, tentokrát v rámci nedělního programu a ve spolupráci s vinaři VOC Znojmo. Premiérově se totiž rozjede vinařský turistický autobus Vinobus VOC Znojmo. Plný provoz zahájí Vinobus sice až v příštím roce, avšak o vinobraní budou mít návštěvníci možnost tzv. ochutnat trasu Vinobusu. Na milovníky vína tak čeká patnáct zastávek a šestašedesát kilometrů. Krásy Znojma a přilehlých obcí, výhled na vinice a ochutnávky vín. "O vinobraní pojede podobný typ autobusu budoucího Vinobusu, vše ostatní už ale bude tak, jako by jezdil náš opravdový Vinobus. Začíná se u Vlkovy věže, přesněji z Masarykova náměstí a pojede se celá trasa s patnácti zastávkami. Pojedeme celkem třikrát – v 10:00, 12:00 a 14:00 a jízdné bude zcela zdarma. Zamluvit si předem místo ve Vinobusu však s ohledem na výjimečnost jízdy v rámci vinobraní nebude možné. Celou dobu bude cestujícím k dispozici náš průvodce," přibližuje premiérové jízdy František Koudela, který je zároveň předsedou VOC Znojmo.

Nedělní ochutnávka trasy Vinobusu, jak vinaři premiérovou jízdu svého vinařského autobusu nazývají, výborně zapadá do programu Znojemského historického vinobraní. "V neděli chceme dát návštěvníkům vinobraní prostor k tomu, aby stihli to, co za pátek a sobotu nezvládli absolvovat. S Vinobusem se mohou podívat po krásném okolí Znojma, na vinice, k samotným vinařům i na další zajímavá místa. Sklenka dobrého vína samozřejmě nemůže chybět," vysvětluje nedělní jízdu František Koudela.

Více informací ke Znojemskému historickému vinobraní naleznete www.znojemskevinobrani.cz

Aktuální informace sledujte www.facebook.com/znojemskevinobrani.cz

Informace k Vinobusu VOC Znojmo naleznete www.vocznojmo.cz

Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na redakce@krajskelisty.cz.

Zdroj: krajskelisty.cz
Datum vydání: 20.8.2015

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína