Sudová vína by měla podléhat výraznější kontrole, míní sami spotřebitelé

Nejnovějšího průzkum veřejného mínění ukázal, že spotřebitelé sudových vín vnímají klamání zákazníků jako vážný problém, schvalují výraznější kontrolu a viditelnější značení zahraničních vín. Průzkum si nechal vypracovat Vinařský fond ČR.

Masivní rozšíření sudových vín je fenoménem posledních let a konzumenti vína si na něj velmi rychle zvykli. Alespoň někdy totiž kupují stáčená vína téměř dvě třetiny (64 %) konzumentů vína. Sudové víno spotřebitelé volí zejména pro jeho přijatelnou cenu a dobrou dostupnost plynoucí z vysokého množství provozoven stáčejících vína. Velmi citliví jsou však na klamání zejména pak u původu vína, a i proto schvalují některá uvažovaná opatření pro nápravu současného stavu.

  • 81 % spotřebitelů* souhlasí, aby stát výrazně posílil kontrolu míst, kde se stáčené víno prodává, a zavedl přísnou certifikaci těchto míst (podobně jako je tomu u lihovin).
  • Přes dvě třetiny (67 %) spotřebitelů* souhlasí, aby sudové víno bylo možné prodávat jen v obalech, které nelze opakovaně naplnit (např. tzv. bag in box) a aby tyto obaly byly zřetelně označeny informacemi o původu vína.
  • Bezmála polovina (44 %) spotřebitelů* by se dokonce vyslovila pro úplný zákaz prodeje zahraničních stáčených vín a zachování výhradně prodeje sudového vína tuzemského původu, tedy vína vyrobeného v ČR z tuzemských hroznů.

* Spotřebitelé, kteří alespoň někdy kupují sudová vína

„Průzkum v zásadě potvrdil to, co vinařské instituce říkají již několik let. Problém není sudové víno jako takové. To si zákazníci oblíbili a má na našem trhu nepochybně své místo. Nepřijatelné je ale klamání spotřebitelů,“ shrnul výsledky průzkum ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

„ Masivní rozmach nelegálního trhu umožňují na jedné straně desetitisíce prodejních míst a na straně druhé nedostatečné množství kontrolorů SZPI a dále neefektivní kontrola ze strany ostatních orgánů státní správy,“ komentoval výsledky průzkum JUDr. Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů ČR a dodal: „Zaměňování původu vína je ale jen jedním z celé řady problémů sudových vín. Kontroly ukázaly také mnoho případů pančování, tedy přimíchávání nepovolených látek do vína. A to je, nejen ve světle nedávné metanolové aféry, mnohem závažnější problém. Nekalým trhem se sudovými víny ale v neposlední řadě trpí také naši vinaři, kteří mohou podvodníkům jen stěží konkurovat poctivým moravským vínem.“

Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla jen v loňském roce celkem 349 kontrol zaměřených na falšování tichých vín. Zkontrolovala 1040 vzorků vína, z nichž 508 nevyhovělo zákonným požadavkům.

Řešením, které mimo jiných navrhuje také Svaz vinařů ČR, je přísnější regulace (opakovaně neplnitelné obaly, výraznější značení atd.) a zintenzivnění kontrolní činnosti, včetně zavedení trestného činu – pančování vína.

 

Tisková zpráva ze dne 11.9.2015. Pro více informací:

Ing. Jaroslav Machovec, Vinařský fond ČR

E-mail: machovec@vinarskyfond.cz

Tel.: +420 606 645 470

JUDr. Tibor Nyitray, Svaz vinařů ČR
E-mail: tibor.nyitray@svcr.cz

Tel. +420 608 682 772

Mgr. Jana Škrletová, Omnimedia, s. r. o.

E-mail: j.skrletova@omnimedia.cz

Tel.: +420 602 355 06

Soubory ke stažení

Tisková zpráva (doc)
doc, 70144

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína