Dlouhotrvající vedra a sucha se neodrazila na množství a kvalitě révy. Oproti loňské, nepříliš vydařené úrodě, je tedy ta letošní hodnocena mezi vinaři veskrze pozitivně.
Obzvláště se letos dařilo zejména modrým odrůdám, u kterých došlo ke zjemnění tříslovin a snížení kyselin. První hodnocení vín se ale uskuteční až 11. listopadu, kdy je ze zákona povoleno otevřít mladá vína. Letos podle odhadů předloží vinaři k hodnocení až 2,6 milionu lahví Svatomartinského vína, zejména díky příznivému počasí se tedy očekává překročení loňské dvoumilionové hranice.
Sucho vinicím neuškodilo, ročník se očekává kvalitní
Vinaři mohou být na rozdíl od ostatních zemědělců s letošním rokem spokojeni. Ohromná vedra a sucha, která zasáhla celou republiku, odolné vinné révě neublížila. „Její kořeny totiž mohou sahat i deset metrů hluboko v závislosti na stáří vinice a půdním profilu. Potřebnou vláhu si tedy réva umí zajistit z podzemních vod i v extrémních podmínkách,“ vysvětlil Ondřej Lukeš, enolog z hustopečského vinařství Starý vrch, které v současnosti nabízí 11 odrůd bílého a růžového vína. I první laboratorní rozbory hroznů potvrzují kvalitu letošního ročníku vína. Vinaři tak získali určitou kompenzaci po loňské nepříliš vydařené sezóně, kdy hrozny vlivem dlouhotrvajících dešťů často nasákly vodou a následně praskaly, hnily a plesnivěly. Lahve s etiketou 2015 mohou být co do kvality srovnatelné například s úspěšným ročníkem 2011. Důvodem je mimo jiné i mírná zima, která révu ušetřila škod způsobených mrazem. Jaro poté přineslo dostatek vláhy a po něm následovalo období bez větších problémů s houbovými chorobami. „Na přelomu července a srpna již však vinaři vyhlíželi déšť, protože u mladších výsadeb, které nemají tak hluboké kořeny, začínaly vlivem sucha vadnout hrozny. Déšť, jenž přišel v polovině srpna, révě velmi pomohl z hlediska nárůstu bobulí. Poté přišlo slunné počasí, díky kterému hrozny dozrály do výborné jakosti,“ doplnil Lukeš.
Výborné bude zejména červené víno
Nedostatek letní vláhy však na letošní úrodě poznáme a to primárně na velikosti bobulí. Ty jsou tento rok menší než obvykle, což však podle vinařů kvalitě ani chuti vína nijak neubere. Co se týče chuti letošního ročníku, tu má v rukou každý jednotlivý vinař. „Bílá vína by měla být spíše jemná a svěží s nižším obsahem kyselin. U přívlastkových vín, výběru z hroznů a obecně vyšších kategorií vína, kterých bude letos jistě hodně, lze počítat často s vyšším zbytkovým cukrem. Samozřejmě lze vyrobit i silnější, více alkoholická bílá vína,“ sdělil Ondřej Lukeš z vinařství Starý vrch, které letos vyrobí zhruba 50 až 60 litrů vína. Letošní rok přál zejména modrým odrůdám, které díky slunečnému a relativně teplému září získaly výborné plné vybarvení. Zároveň u modrých hroznů došlo ke zjemnění tříslovin a snížení kyselin. Můžeme se tedy těšit na plná sametová a jemná červená vína, která mohou být v závislosti na technologii vinaře vhodná k delšímu ležení. Nabídku letošního ročníku rovněž zpestří celá řada cuvée, tedy vín vyrobených smícháním více uznaných odrůd.
Svatomartinského se letos vyrobí více a bude nadprůměrné
Kvalitu letošního vína můžeme poprvé zhodnotit 11. listopadu, kdy začíná košt Svatomartinských vín. Jedná se o první víno roku, které musí splňovat celou řadu požadavků. „Smí se vyrábět pouze z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké. Dále musí projít hodnocením nezávislé komise a poté ponese společné logo na etiketě a záklopce či šroubovém uzávěru,“ vysvětlil vinař Ondřej Lukeš z hustopečského vinařství Starý vrch, které vyrábí přívlastková vína z moravských hroznů. Značka Svatomartinské byla uvedena na trh před deseti lety z iniciativy Vinařského fondu, tehdy se do projektu přihlásilo 36 vinařství. Loni vyrábělo Svatomartinská vína již 129 vinařství, která vyprodukovala zhruba dva miliony lahví. Letos podle odhadů předloží vinaři k hodnocení až 2,6 milionu lahví Svatomartinského vína, zejména díky příznivému počasí se tedy očekává překročení loňské dvoumilionové hranice.
Svatomartinská vína navíc zřejmě budou nadprůměrně kvalitní. Nejvíce se letos podle vinařských odhadů vyrobí bílých vín, přičemž nejvyšší zastoupení se očekává u odrůdy Müller Thurgau. Následují červená vína, u kterých je nejrozšířenější Modrý Portugal. U růžových Svatomartinských vín se pak těší největší oblibě Svatovavřinecké. „Svatomartinská vína mívají svěží, ovocnou chuť a hodí se skvěle například k tradiční svatomartinské huse. Samozřejmě však existuje mnoho druhů těchto vín a je na každém, kterou variantu zvolí,“ dodal Ondřej Lukeš. Tradičně bývá Svatomartinské dostupné zhruba tři měsíce. Mnohá města chystají při této příležitosti slavnosti, na nichž budou mladá vína nabízena.
Zdroj: | http://www.regiony24.cz |
Datum vydání: | 29.10.2015 |
Vinařské novinky do schránky