JIŽNÍ ČECHY Desítky předních moravských vinařů se chystají do Tábora. Na konci března tam začne osmý ročník Festivalu vína, který potrvá téměř měsíc. Patří mezi nejdelší akce svého druhu v Evropě. Kromě degustace vína mohou návštěvníci ochutnat také gastronomické speciality z kuchyní z různých zemí. Ještě předtím bude od 18. března v Českých Budějovicích druhý ročník jihočeských slavností vína. Táborský festival se uskuteční v Hotelu Palcát a Nautilus nebo v Divadle Oskara Nedbala. "Na koštech lidé ochutnají trojici medailistů klání Vinař roku – Mikrosvín, Vinné sklepy Valtice a Vinice-Hnanice. Kromě nich samozřejmě to nejlepší z Moravy i Čech včetně malých vinařů či zahraničních vinařství," uvedl ředitel festivalu Jiří Blafka.
Návštěvníci rovněž mohou ochutnat raw stravu, hamburgery, sýry, steaky i starou rakousko-uherskou kuchyni a také španělskou kuchyni. "Ta je u nás málo známá, ale mezi Čechy už pronikl populární španělský tapas, to je velký pokrok. Budu připravovat tradiční španělská jídla, největším lákadlem bude asi příprava jídla paella, kterou vařím přímo před lidmi na metrové pánvi," řekl šéfkuchař a specialista na španělskou kuchyni Robert Janíček.
Prezentaci malých a středních vinařství nabídne druhý ročník jihočeských slavností vína. Lidé mohou tuto akci navštívit 18. a 19. března v prostorách českobudějovického výstaviště. "Chybět nebude občerstvení a speciality vhodné ke konzumaci s vínem," dodala Šárka Kvapilová z útvaru propagace, marketingu a reklamních služeb českobudějovického výstaviště.
Zdroj: | Mladá fronta Dnes |
Datum vydání: | 25.2.2016 |
Vinařské novinky do schránky